Zastupnici iz RS blokirali ugovor s Hrvatskom


Političke stranke iz Republike Srpske koje imaju zastupnike u parlamentu Bosne i Hrecegovine neće dati suglasnost za ratificiranje sporazuma o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske jer traže njegove izmjene odnosno prekategoriziranje nekih od postojećih prijelaza, prenose u subotu banjolučke Nezavisne novine.

Sporazum o graničnim prijelazima između dvije države potpisan je u lipnju uoči samog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ne bi li se režim prelaska granice i prometa roba uskladio s kriterijima koji vrijede u Uniji. O njegovoj je ratifikaciji Zastupnički dom parlamenta BiH trebao raspravljati proteklog tjedna, no skinut je s dnevnog reda i vraćen na usuglašavanje, na zahtjev zastupnika iz RS.

"Ovaj ugovor stavio je u podređen položaj sve gospodarstvenike, posebice one iz RS, jer je za robu životinjskog podrijetla predvidio samo prijelaze Gradišku i veoma udaljenu Bijaču, a za biljne proizvode sva četiri prijelaza su u FBiH", kazao je zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović.

Na prekategoriziranje prijelaza, pri čemu su neki od međunarodnih postali malogranični, žalili su se i iz nekih općina u BiH uz granicu s Hrvatskom pa je Predsjedništvo BiH još 8. kolovoza zatražilo pokretanje postupka izmjene ugovora.

Prodanović je kategoričan u ocjeni da dok ugovor ne bude izmijenjen, u državnom parlamentu neće biti podržana njegova ratifikacija. I predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić protivi se ratifikaciji ovog ugovora, uz isto obrazloženje.

"U razgovorima su mi i predstavnici Europske komisije potvrdili da su iznenađeni što predstavnici BiH u pregovorima nisu inzistirali na adekvatnijoj lokaciji šest prijelaza s inspekcijskim nadzorom", kazao je Bosić.

Dragan Vrankić, zastupnik HDZ BiH, također je mišljenja da ugovor o graničnim prijelazima ima brojne manjkavosti, jer je u svojevrsnoj prometnoj blokadi ostavio dijelove Hercegovine i područje oko Prijedora. Suglasan je da ga treba promijeniti, ali sukladno propisanim normama.

"Ma koliko da je ugovor štetan po interese BiH, ne možemo sad stvari 'lomiti preko koljena'. Ugovor mora najprije biti ratificiran u parlamentu, a potom i u Predsjedništvu BiH da bismo mogli raditi na njegovoj izmjeni", podsjetio je Vrankić. Dodao je da se izmjenama neće protiviti ni u Europskoj komisiji ako se BiH i Hrvatska same dogovore.

Hrvatska ipak nema obvezu izaći u susret zahtjevima bosanskohercegovačke strane sve dok postojeći sporazum ne bude ratificiran, što je potvrdio i pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter