Zastupnici iz Istre za Pulu kao sjedište IŽ-a

Valter Boljunčić (N. LAZAREVIĆ)
Valter Boljunčić (N. LAZAREVIĆ)

Saborski zastupnik IDS-a Valter Boljunčić svojim je prijedlogom da Pula postane sjedište županije podigao medijsku prašinu i suprotstavio gradonačelnike Pule i Pazina. Iako su sva trojica u IDS-u očigledno ne dijele isto mišljenje o sjedištu županije.

Puli je 1992. godine učinjena nepravda. Tada je državni vrh odlučio da sjedište županije bude u Pazinu. Tek je 2009. gradonačelnik Pule Boris Miletić u saborsku proceduru uputio prijedlog za izmjenu zakona o izmjeni sjedišta Istarske županije. No, HDZ-ova vlast je taj prijedlog odbacila obrazloživši činjenicom da će se o tome odlučivati nakon izrade nove regionalne podjele Hrvatske. Do prekrajanja županija u Hrvata nije došlo, a Pazin je i dalje ostao glavni istarski grad. Sad je to pitanje opet aktualizirano Boljunčićevim saborskim prijedlogom.

- Objašnjenje prijedloga zasniva se na brojnim pokazateljima koji idu u korist Pule: od broja stanovnika, razine gospodarstva, obrazovanja, znanosti i kulturnih zbivanja te na kraju i same povijesti kroz koju je Pula uvijek bila središte života u Istri. Sviđalo se to nekome ili ne, puno ljudi u Istri Pulu shvaća kao "glavni" grad Istre… Upravo je političkom odlukom predsjednika Tuđmana Pazin postao sjedište Županije. Vrijeme je da se ta isforsirana politička odluka Zagreba ispravi, ističe Boljunčić.

- Kao pravi regionalci koji se zalažemo za decentralizaciju Hrvatske na svim razinama, bitno nam je u ovom trenutku da se ispravi nepravda nanesena Puli i Puležanima. Ustrajati ćemo da se institucije županije ne sele iz Pazina u Pulu, već da sve nastavi funkcionirati kao i dosad. Skupština Županije i dalje bi se održavala u Pazinu, a ostale bi i sve državne institucije koje su tamo smještene, kaže Boljunčić.

Nameće se pitanje hoće li i koliko premještanje sjedišta u konačnici koštati građane. Hoće li se morati mijenjati natpisi ustanova i slično?  

- Dodatnih troškova nema jer nastavljamo funkcionirati kao i dosad, vjerojatno i bolje, zaključio je Boljunčić.

Grbin: Iako je to predizborni trik, glasat ću za to

Osobno podržavam prijedlog, ako bude bio uvršten u proceduru za glasovanje u hrvatskom Saboru dignut ću ruku za. No, moram konstatirati i nekoliko bitnih činjenica. To je očiti predizborni trik IDS-a i zato ga povlače kao dobar potez upravo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora. Na samom početku nailazimo na prijepore unutar samog IDS-a. Vidimo da i u njihovim redovima ima nesuglasica.

Pula je po svemu glavni istarski grad ekonomski, politički i kulturološki. Župan sjedi u Puli, pitanje je samo legalnog preseljenja sjedišta iz Pazina u Pulu, zaključio je saborski zastupnik SDP-a i kandidat za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin.

Tireli: U suštini se za Pazin ništa ne mijenja

- Ovaj prijedlog kolege Boljunčića može i ne mora biti dobar. Nije dobro da se sve centralizira, dok s druge strane valja iskoristiti kapacitete Pule koje Pazin nema. U praksi se ništa neće izmijeniti ukoliko Pula postane administrativno sjedište Istre. Pazin bi izgubio samo titulu koju ima "na papiru" zato me sve to baca u nedoumicu. U slučaju da se pokaže da je isplativije da Pula bude glavni istarski grad neka tako bude, izjavila je saborska zastupnica iz redova laburista Nensi Tireli. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter