Zastupnici će se u Sabor birati po novim pravilima

U Kukuriku koaliciji sve su glasnija razmišljanja da se promijeni Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor (R. Fajt/CROPIX)
U Kukuriku koaliciji sve su glasnija razmišljanja da se promijeni Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor (R. Fajt/CROPIX)

Nedavni izbori za Europski parlament, koji nisu izazvali građane da u većem broju pohode birališta, potaknuli su raspravu o promjeni cjelokupnog izbornog zakonodavstva.

U Kukuriku koaliciji sve su glasnija razmišljanja da se najprije promijeni Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, za što ima i više nego dovoljno vremena.

Redoviti parlamentarni izbori trebali bi se održati tek koncem 2015. godine, pa bi se vlast i opozicija do tada trebali suglasiti o promijenjenom načinu izbora saborskih zastupnika, kao i o novim izbornim jedinicama na koje bi se podijelila cijela zemlja.

Najvažniji dio prijedloga novog izbornog zakonodavstva može se već naslutiti iz izjava SDP-ovih dužnosnika, koji namjeravaju predložiti mješoviti izborni sustav.

Na njemu bi se trećina zastupnika birala sa stranačkih listi, dok bi se dvije trećine birale izravno u jednomandatnim izbornim jedinicama.

Drugim riječima, građani bi znali koga biraju u svom gradu, regiji, odnosno u svojoj izbornoj jedinici, te bi u parlament ušao kandidat s najviše osvojenih glasova. Danas u Sabor ulaze zastupnici sa stranačkih listi, a njih u pravilu određuju predsjednici stranaka.

Promjene o kojima se govori u redovima vladajuće koalicije predviđaju i smanjenje broja izbornih jedinica. Umjesto deset, postojalo bi pet izbornih jedinica u kojima bi broj mandata ovisio o broju birača.

Svaki mandat birači bi "potvrdili" u manjem izbornom okrugu, čija bi veličina ovisila o tome koliko birača obuhvaća. Grad Zagreb sastojao bi se od nekoliko izbornih okruga.

Grbin: Treba nam preferencijalni sistem i za parlamentarne izbore

SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin napominje kako promjene izbornog zakonodavstva "nisu tema koju treba otvarati dok je u tijeku izborni ciklus". No, Grbin smatra kako o tome treba raspravljati čim on bude završen, te osobno zagovara uvođenje mješovitog izbornog sustava.

"Iako neki govore da postojeći sistem izbora ne treba mijenjati jer su se birači na njega navikli, smatram da možemo i bolje. Trebamo preći na mješoviti izborni sustav koji bi bio primjereniji i koji bi osigurao adekvatniji izlazak političkih stranaka preko nacionalne liste, ali i izbor zastupnika preko jednomandatnih izbornih okruga, koji bi bili izravno odgovorni svojim biračima", objašnjava Grbin.

Podsjeća da je nužno promijeniti granice izbornih jedinica, ili promijeniti broj birača u njima. "Treba osigurati da svaki glas u svakoj izbornoj jedinici vrijedi isto. Također, zagovornik sam preferencijalnog glasanja i na izborima za Hrvatski sabor", smatra Grbin, dodajući kako "nije zagovornik engleskog sistema, po kojem se bira samo u izbornim okruzima. (D. GRAKALIĆ)

ŠTO O PROMJENI IZBORNOG ZAKONODAVSTVA KAŽU ANALITIČARI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter