Zastrašeni Kaldirci nemaju pristup svojim voćnjacima

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

"Za bogatog veleposjednika Flega radili su naši preci u vrijeme Italije i dobivali pokoju liru koja im je bila dovoljna tek da se nahrane. Njegovim bijegom u Italiju, nakon Drugog svjetskog rata, te iste poljoprivredne površine podno Kaldira nastavile su obrađivati mnoge generacije naših sumještana. Tako je bilo sve do nedavno kada nas je posjetila inspektorica Rajka Pribetić iz Ministarstva poljoprivrede. Ona nas je kaznila jer obrađujemo državno poljoprivredno zemljište te nam zabranila pristup našim voćnjacima na tim površinama", tim su nam riječima poljoprivrednici Kaldira opisali mučnu situaciju u kojoj su se našli.

Županov apel

Posjetili smo ih nakon apela kojeg je ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini uputio istarski župan Valter Flego. Igra sudbine je htjela da sada župan Flego brani kaldirske poljoprivrednike, koji obrađuju napuštene posjede izbjeglog veleposjednika, istog prezimena - Flego.

Kaldirci kažu da su godinama tražili od Općine Motovun da im legalizira to što obrađuju zemljište, kroz otkup ili zakup, a kada su se napokon ponadali da će biti riješeno dočekali su kaznu i zabranu pristupa svojim voćnjacima. Zbog tog lošeg iskustva, ali i zbog gubitka vjere u ispravnost rada institucija naši sugovornici, koji su s nama razgovarali o ovoj temi, nisu pristali da objavimo njihova imena i da ih fotografiramo jer se boje da bi to, za njih, moglo značiti daljnju represiju državnog aparata.

I prije našeg dolaska u ovo poznato istarsko poljoprivredno mjesto, koje se nalazi na brdu nasuprot Motovuna, telefonom smo razgovarali s desetak poljoprivrednika i svi su nam odreda jednako prepričavali ovu problematiku. Izigrani i zastrašeni naši su sugovornici rekli da su sve učinili da legaliziraju korištenje tih posjeda, ali da od uspostave samostalne Hrvatske to očito nije bilo u ničijem interesu.

Voćnjaci propadaju

- Status nas poljoprivrednika je reguliran 1984. godine kada smo ugovorili zakup društvenog zemljišta u pazinskom Kombinatu. Tada smo dogovorili plaćanje naknade i to je uspješno funkcioniralo do 1993. godine kada je ugašen žiro-račun na koji smo uplaćivali zakup. U Kombinatu su nam tada poručili neka ostanemo i dalje u mirnom posjedu, ali da nema načina nekako platiti to što koristimo društveno zemljište koje je tada postalo državno. U više navrata smo tražili u Općini Motovun da raspišu natječaj za zakup ili prodaju tog zemljišta, ali ništa nisu poduzeli. Onda kada je došla inspektorica mislili smo da se stvari pokreću na bolje i pokazali smo joj u dobroj vjeri sve posjede koje obrađujemo, a nagrađeni smo kaznama i zabranom pristupa tim posjedima. Čak ne možemo niti uzeti svoje trajne nasade ili ih prepiliti. Moramo pustiti neka voćke tako stoje da vjerojatno nahrane životinje, jer je nama pristup tim poljima zabranjen, ogorčeno nam je prepričao jedan od kaldirskih poljoprivrednika.

U kakvom su stanju ti voćnjaci osobno smo se uvjerili posjetom nasada podno Kaldira. Ono što nas je iznenadilo je nepristupačnost terena. Odnosno, do njih se nikako ne može doći osobnih automobilom zbog velikog nagiba zemljanih putova koji su na nekoliko mjesta izrovani oborinama ili poplavljeni dubokim potocima. Tu očito mogu raditi samo oni koji su navikli na ovakve teške uvjete, a oduzeti njima mogućnost rada da bi sve to postala šikara je grijeh i prema ovdašnjim ljudima i prema ovom kraju nadaleko poznatom po izvrsnom voću. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter