Zašto žensko poduzetništvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 170 poduzetnica iz 12 zemalja i iz isto toliko poslovnih djelatnosti odazvale su se Forumu poslovnih žena zemalja Podunavlja pod nazivom 5. BPW Danube Net Forum. Trodnevni skup (od 4. do 6.studenog) pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovica organizira pulski BPW - klub poslovnih žena, Istarska županija, IDA, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

Cilj je skupa razmijeniti primjere dobre prakse, ideje, mišljenja i informacije. Okupljene poduzetnice iz Italije, Njemacke, Bosne, Crne Gore, Srbije, Ukrajine, Austrije, Španjolske i Hrvatske zapocele su poslovne susrete u tri grupe. Jedna je poljoprivreda i turizam, druga je kultura i edukacija te treca zaštita okoliša i hortikultura, doznajemo od Alide Perkov, predsjednice pulskog BPW i predsjednica mreže ženskog poduzetništva Podunavlja.

Na pitanje zašto žensko poduzetništvo, Perkov istice da su u malom poduzetništvu i obrtništvu tek jedna trecina žena nosioci obrta ili tvrtke, bilo da su obrt naslijedile ili su ga same zapocele. Kod velikih tvrtki žene su samo u 6 do 12 posto na celnim pozicijama.

Princip staklenog stropa pokazuje da žene u pravilu mogu doci do pomocnica ili zamjenica direktora. Takoder i na Zavodu za zapošljavanje uvijek je više žena. Zbog toga u poduzetništvo nerijetko krenu žene koje su ostale bez posla.


Podijeli: Facebook Twiter