Zašto svirati za 200 € kad se nude milijuni?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stjepan Hauser i Luka Šulic svirat ce 16. srpnja na gala priredbi otvorenja Filmskog festivala u pulskoj Areni! Dvojica mladih glazbenika, donedavno poznati kao izvodaci klasicne glazbe, osvojili su internetski portal YouTube svojom obradom pjesme «Smooth Criminal» Michaela Jacksona i spotom koji je odmah postao hit. Luka Šulic i Stjepan Hauser upoznali su se kao tinejdžeri u Zadru, na ljetnim violoncelistickim seminarima Strings Only! Valtera Dešpalja.

Obojica djecaka glazbeno su obrazovanje stjecali izvan gradova u kojem su živjele njihove obitelji - nakon osnovnoškolske naobrazbe u Puli gdje mu žive roditelji, Stjepan Hauser srednju je glazbenu školu završio u Rijeci, a potom - na preporuku ruskih profesora koje je sreo na majstorskim tecajevima na Hvaru - upisao studij i diplomirao na Kraljevskoj akademiji u Londonu, gdje sada živi.

Hrvatsko-slovenski violoncelist Luka Šulic, roden u Dubrovniku, odrastao je u Mariboru, gdje je i poceo glazbeno obrazovanje, ali se vrlo brzo opredijelio za nastavak školovanja a potom i studij kod Valtera Dešpalja, kod kojeg je i diplomirao na Muzickoj akademiji u Zagrebu. Imao je svega 19 godina i osjecao je potrebu za daljnjim usavršavanjem. Upisao je poslijediplomski studij u Becu, kod Reinharda Latzkoa, a potom na Kraljevskoj muzickoj akademiji u Londonu kod prof. Matsa Lidstroma.

I klasika i suvremeni hitovi


Cim su se dvojica mladih i ambicioznih violoncelista našla u istoj sredini, krenuli su planovi za zajednicke projekte.

- Stjepan i ja sviramo i istražujemo klasicni repertoar, ali nam je bio izazov obraditi i jedan suvremeni hit. Obožavam pjesme Michaela Jacksona, a odlucili smo se za «Smooth Criminal» jer odlicno zvuci na celima, kaže Luka Šulic.

Cilj je da svaka obrada bude još bolja i veci hit.

- Ne smijemo razocarati fanove, napominje Luka, iako je svjestan da se od njega ocekuje velik angažman i na polju klasike. Upravo ovih dana - u konkurenciji najboljih studenata londonske Kraljevske akademije, dakle i instrumentalista, i pjevaca - odlukom strogo akademijinog i žirija sponzora, odnio je prvo mjesto koje mu je priskrbilo solisticki koncert u prestižnom Wigmore Hallu, u svibnju ove godine.

- Probat cu raditi paralelno - i klasiku i obrade hitova sa Stjepanom. Što se klasike tice, san mi je svirati Dvorakov koncert s Berlinskom filharmonijom, ali puniti arene i stadione je takoder vrlo uzbudljiva stvar. A ako necemo to raditi sada, dok smo mladi i ludi, kad cemo, zakljucuje Luka, i napominje da treba biti otvoren prema svakoj vrsti dobre glazbe.

Što se reakcija na Akademiji tice, Luka kaže da je spot vidio cak i dekan.

- Svi su jako pozitivni i ushiceni oko cijele situacije. Za sada imam punu podršku Akademije i moram odmah reci da fama o konzervativnosti Britanaca nije uopce utemeljena. Baš suprotno! Primjerice, prošle godine pojavio sam se na prijemnom ispitu s karbonskim celom i nitko nije imao primjedbe. Uostalom, svijet ide dalje - nismo više u 19. stoljecu, kaže Luka.

Hauser na putu za Skoplje


Uživa, dodaje, u svom studiju i boravku u Londonu, konstatirajuci da je to grad u kojem se jako drži do tradicije, ali ne na krut nacin. Studira u klasi Matsa Lidstroma za kojeg kaže: "Odlican je violoncelist, pomalo ekscentrican i baš zato mi je tako zanimljiv. Totalno je originalan po stilu sviranja - izvodi i proživljava glazbu na svoj nacin, a originalan je i po izboru repertoara. Istražuje izgubljenu literaturu za violoncelo i prezentira je svijetu. Nekad cak i napiše svoju stvar u, recimo, francuskom baroknom stilu, cak izmisli ime skladatelja koje zvuci kao iz tog doba. Snimio je mnogo CD-a. Totalni car!".

Puljanina Stjepana Hausera zatekli smo u Zagrebu, nekoliko sati prije odlaska u Skoplje, gdje ovih dana ima koncert.

- To je zadnji od prethodno ugovorenih koncerata koji planiram svirati. Sve ostalo otkazujem u korist buducih projekata s Lukom Šulicem. Cemu svirati za 200 eura kada se nude milijuni!? - kaže Hauser i sa zadovoljstvom konstatira da njihov «glazbeni dvoboj» bilježi više od dva milijuna posjetitelja na YouTubeu.

- Od najmanjih nogu maštao sam o tome da snimim nešto što ce revolucionirati glazbu kojom se bavim - nešto novo. Zamišljao sam to, ali sam se istovremeno i bojao... Suradnja s Lukom dala mi je hrabrost i vec nakon dvije-tri probe znali smo da smo na dobrom putu. Odmah smo zagrizli u ideju, kaže Stjepan.

Bolji i od Lady Gage


Spot je snimljen u Puli, u Domu hrvatskih branitelja, ideju za video potpisuje Kristijan Burlovic, on je i režiser spota u produkciji MedVida iz Pule.

- Radili smo u izvrsnoj atmosferi i nadali se uspjehu spota, iako ni u snu nismo ocekivali ovakav boom! Cak ni Lady Gaga ili Beyonce nemaju toliko ulazaka na svoje spotove! Tu svakako ima svoje prste Michael Jackson - možda bi nam neki numerolog mogao objasniti naš uspjeh - što me posebno veseli zbog samog violoncela: ni jedan instrument u povijesti nije dobio toliku pažnju u tako kratkom vremenu! Vjerujem da ce mnogi klinci poželjeti svirati cello nakon našeg spota. Zasuti smo ponudama za turneje, koncerte na stadionima, uz velike orkestre, bandove... Sad treba osmisliti barem dva sata programa u koja ce uci svakako i nešto efektne klasike, a program treba u konacnici biti spektakl! Što se novih obrada tice, to je tajna. Imamo, dakako, vec mnogo ideja, ali o tom-potom, zakljucuje Stjepan.

Inace, i Stjepan i Luka i dalje preferiraju klasicni, drveni violoncelo, ali su za potrebe ovog spota obojica svirali na karbonskom. Kažu da drveni violoncelo zvuci toplije i prirodnije, dok karbonski, zahvaljujuci drukcijim vibracijama, zvuci voluminoznije.


Podijeli: Facebook Twiter