Zašto su srušili još jedno stablo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijenjeni, nedavno ste pisali da se sprema u Ulici Starih statuta u Puli, namjesto velikog drveta koje je bura srušila jos prije Uskrsa ove godine, sadnja novog drveta. Sadnja se nije dogodila, ali se dogodilo da su jucer do korijena srušili drvo koje nicim nije smetalo, cija je krošnja visoka oko pet metara rasla bar 50-ak godina u tom drvoredu i pružala lijepu sliku i hlad i zelenu magistralu do rive!

Žao nam je što je drvo uklonjeno jer to nije tek jedno od stotine u nekoj zabacenoj šumici na vrhu udaljenog brijega, vec je jedno od starih lijepih stabala koja cine isto tako lijep i svima poznat drvored od Punte do Lucke kapetanije. Tako je brzo nestalo drvo na mjestu gdje se ne odvijaju nikakvi radovi, u uredenom nizu stabala u zelenoj barijeri od ceste do nogostupa!

Pitao bih hoce li se odmah zamijeniti ta vec dva prazna mjesta za srušeno drvece jer to doista nije problem, vidimo da se samo 50 metara dalje, na travnatoj površini u Valerijinom parku, za jedan dan izvade stare sadnice i osvježe novima. Bilo bi lijepo i bilo bi nadasve ekološki da se gubitak jednog 50-godišnjaka, odnosno u šest mjeseci vec dva 50-godišnjaka što prije nadomjeste novim sadnicama. Možemo vidjeti kako to lijepo izgleda preko puta, uz kiosk za novine su tri nove sadnice koje su posadene prije 10 godina i pomalo vracaju vizuru drvoredu koji je bez pretjerivanja povijesni jer okružuje najvažniju trasu kojom se ulazi u grad do Arene i rive.

Pokušajmo generacijama koje dolaze dati šansu da za 50 godina imaju još jedno drvo da im daje hlad i ljepotu. Nadamo se da cete potaknuti naše drage ljude koji skrbe o zelenilu u Puli da reagiraju promptno i posade odmah dvije nove sadnice na tom mjestu.


Podijeli: Facebook Twiter