Zašto su pulski kišni vrtovi na suhom?

Suhi kišni vrt u Nazorovoj ulici (ustupio čitatelj)
Suhi kišni vrt u Nazorovoj ulici (ustupio čitatelj)

Na napis da kišni vrt kod pulskog Doma braće Ribar tijekom posljednjeg nevremena nije bio napunjen kišnicom, iako su sve okolne ulice plivale, reagirala je Tatjana Uzelac iz pulskog Staruma. Uz objašnjenje što su i kako funkcioniraju kišni vrtovi, Uzelac je pokušala pojasniti zašto onaj kod doma ne upija velike količine vode, dok donji dio Nazorove ulice pliva.

"Donji dio Nazorove ulice direktno je spojen na kanal Pragrande klasičnim sustavom do potpune izvedbe Ulice Kačića Miošića te Trga Republike i Ulice Marsovog polja i razdjeljivanja sustava mješovite kanalizacije tih ulica, jer se mješoviti sustavi ne smiju retencionirati. Dok se i te ulice ne riješe na sličan način, svaka veća oborina uzrokovat će iste probleme, stoji u priopćenju Uzelac.

- Ne može se očekivati da se rekonstrukcijom jedne ulice riješi problem plavljenja središta grada. Trebamo na jednak način rekonstruirati Ulicu Kačića Miošića i Marulićevu da bi se postigao zadovoljavajući efekt. Uostalom, kad se radila Nazorova ulica, naglašeno je da je to pilot-projekt, ali da bi se vidjela njegova korisnost, treba nastaviti s jednakim uređivanjem i drugih ulica, kaže pročelnik Damir Prhat, koji potvrđuje da je donji dio Nazorove ulice spojen direktno na kanal Pragrande. (G. ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter