Zašto su Nijemci voljeli Hitlera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hitler i Nijemci: nacionalsocijalizam i zlocin", naziv je izložbe koja ce u petak biti otvorena u njemackom povijesnom muzeju u Berlinu, a koja je i prije otvaranja izazvala veliku pozornost njemacke i europske javnosti.

Naime, organizatori berlinske izložbe žele zadržati kriticku distancu prema nacistickom diktatoru i pridonijeti boljem razumijevanju njegove omiljenosti u nacistickoj Njemackoj, ali i izbjeci bilo kakvu glorifikaciju Hitlera.

"Ne želimo od Hitlera stvarati heroja", rekla je kustosica Simone Erpel, dodavši da ce oni koji na izložbi ocekuju Hitlera ostati razocarani. Na izložbi, naime, nece biti Hitlerovih uniformi i osobnih predmeta da se ne bi pridonosilo stvaranju njegovog kulta.

Predstavljanjem tisucu eksponata iz Hitlerovog vremena autori izložbe žele objasniti zbog cega su Nijemci do samoga kraja ostali cvrsto uz svog vodu. Stoga su izloženi predmeti koji o tome svjedoce, primjerice tapiserija koju su istkale žene iz Rhotenburga, koja prikazuje njemacku vojsku, s kukastim križevima, u maršu k crkvi, pod naslovom: "Prinosimo kukaste križeve crkvi".

U Njemackoj rasprava o nacistickom razdoblju nije tabu, ali jest vizualizacija Hitlerove osobe. U njemackim izdanjima knjiga o Hitleru izostavljaju se njegove fotografije, kao što je još prije nekoliko godina berlinski povijesni muzej odbio slicnu izložbu pod nazivom "Hitler i nacionalsocijalisticki režim", jer je procijenjeno da je previše personalizirana.

Iako izložbe kao što je skorašnja u berlinskom muzeju u Njemackoj dosad nije bilo, potpuna detabuizacija Adolfa Hitlera, što potvrduje i berlinska izložba, u Njemackoj još nije moguca.


Podijeli: Facebook Twiter