Zašto su Istrijani opasniji od Dalmatinaca?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike rasprave koje se, potaknute popisom stanovništva, vode oko istrijanstva i suprotstavljanje toj ideji iz redova HDZ-a neprekidno dobivaju odjeke i na nacionalnoj politickoj sceni. Nerazumijevanje Istre, koje se pri tome uocava, primijetili su i za naš list komentirali ugledni politicki analiticari, koji u tome vide stvaranje nepotrebnih problema.
- Biti Istrijan pretpostavlja multikulturalizam, dok kad kažeš da je netko Dalmatinac, pretpostavljaš da je Hrvat, objašnjava politicki analiticar Davor Gjenero.

Istra jedinstvena regija u Hrvatskoj

- Istrijan, naime, može biti i Hrvat, i Talijan, i Slovenac, i više od toga. Na razini primitivnog nacionalizma, koji je etnocentricki, istarski regionalni identitet trenutno postaje sumnjiv. Istra je kontaktna regija koja je i hrvatska, ali je i talijanska i slovenska, odnosno regija s cvrstim austrijskim vezama. Takav položaj nema niti jedna druga hrvatska regija i sve je to sadržano u istarskom regionalnom identitetu. Kada se dode na stvari koje se ne mogu objasniti iz jednostavne, primitivne matrice, zapocnu strahovi, koji se nastave iracionalnim reakcijama. Cini mi se da je iz hrvatske pozicije svaki strah od istrijanstva iracionalan, ali on proizlazi iz pojednostavljivanja i nepoznavanja situacije. Želi se sve držati na jednostavnoj, primitivnoj razini, objašnjava Gjenero.

Sociolog dr. Slaven Letica kaže da je "diskriminacijski odnos prema Istrijanima neprihvatljiv".

- Ako je zavicajni identitet legitiman kod jednih - Dalmatinaca, Hercegovaca, Slavonaca, Srijemaca - onda treba biti i kod drugih, smatra Letica. Ipak, ne smatra logicnim da se gradani Istre na popisu stanovništva izjašnjavaju kao Istrijani, a ne kao Hrvati.

- To je defekt popisnog lista. Tamo treba biti navedena i zavicajna pripadnost jer bi to riješilo sve probleme. Da se popis radi na pametan nacin, bila bi dopuštena zavicajna pripadnost kao regionalno opredjeljenje i ne bismo imali ovakvih problema. Gradani bi se opredijelili kao Istrani ili Istrijani, ili kako žele, i ne bi bilo problema, dok bi po državljanstvu mogli biti Hrvati, Talijani ili nešto trece, tumaci Letica. Aktualno politiziranje istrijanstva i reakcije koje su došle iz redova HDZ-a analiticari ne smatraju ozbiljnima.

- Ne vjerujem da HDZ potencira sukob jer time ništa ne dobiva. Ne cini mi se ni da je dr. Nevio Šetic, koji je o tome govorio, HDZ-ova prva liga. HDZ danas nastoji funkcionirati kao europska konzervativna stranka i kao takvoj su joj svi takvi identiteti pomalo nejasni, ali im ne bi trebali biti neprijateljski, kaže Gjenero.

Imunitet prema HDZ-u
- HDZ može pricati što želi, ali u Istri nikad nece dobiti bodove. Tamo je snažan imunitet prema HDZ-u i nema šanse da tamo dobiju neke bodove. To bi bilo kao da IDS želi pobijediti na izborima u Lici, ironicno domece Letica.
Naši sugovornici uvjereni su da su polemike o Istrijanima na popisu stanovništva samo stari nastavak nerazumijevanja specificnosti Istre središnjih politickih faktora, ali i stanovitih sukoba u Istri.

- Ne vjerujem da se tu radi o nekoj "nacionalnoj uroti", nego o pogrešnim procjenama lokalnih aktera. U Tudmanovo vrijeme istrijanstvo je bila definicija unutarnjeg neprijatelja, no danas to više nije tako, a od ulaska u EU još ce manje smjeti biti tako, uvjeren je Gjenero.

- Hrvatska nikad nije razumjela istarsko hrvatstvo. Poznajem Istru, žena mi ima pola kuce u Balama i tamo su nam rekli: "Tko god dode, dobro je došao". Dakle, mislim da su Istrijani svoji, a tko dode - Hrvatska, Italija ili Jugoslavija - ne smeta ih, napominje Letica.

Bit ce, osim toga, zanimljivo vidjeti hoce li se rasprave o izjašnjavanju i istrijanstvu nastaviti i nakon što popis stanovništva bude okoncan. Vjerojatno hoce, ali slabijim intenzitetom, barem dok rezultati popisa ne budu objavljeni.


Podijeli: Facebook Twiter