Zašto Pula nema niti jednu uređenu nudističku plažu?


"Zašto u Puli nema niti jedne uređene nudističke plaže? Zašto ima za pse, ali ne i za nudiste?", tim nam se jednostavnim pitanjima obratila čitateljica, žaleći što, kao ljubitelj naturizma, u našem gradu ne može naći i dobiti očekivanu ponudu. Smatra da bi Grad ili netko drugi nadležan, poput kakve turističke kuće, trebao imati interes i primjereno urediti i ograditi jednu takvu plažu za ovakav profil gostiju.

Naša sugovornica zaključuje i da se mnogi još uvijek groze uopće razgovarati o nudističkoj plaži koja bi bila uređena i definirana te su nudisti uvijek primorani odlaziti na izolirane stijene, udaljene plaže i boravak na suncu "u divljini", bez uređenih sanitarnih čvorova, prilaza moru i ostalim beneficijama koje drugi turisti imaju na svojim uređenim plažama.

Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža predstavljen je početkom ove godine. Kako je tada rečeno, temelji se na tematizaciji morskih plaža u cilju bolje valorizacije plažnih prostora i povećane atraktivnosti same destinacije. Dok osnovna klasifikacija tipa plaže govori o prirodnim i uređenim plažama, tematizacija nastoji odgovoriti na pitanja koje sadržaje gosti očekuju na plažama tijekom odmora, ovisno potrošačkom segmentu pripadaju.

Tako su teme prilagođene potrebama obitelji s mlađom djecom do sedam godina, obitelji sa starijom djecom od 8 do 14 godina, mladima od 18 do 24 godine i sl. Na temelju toga napravljena je podjela na 14 tema, odnosno na eko plaže, plaže za surfere, ronilačke, adrenalinske, romantične plaže, plaže za pse, plaže za obitelji s djecom, party plaže, plaže kulture, nudističke plaže, urbane promenadne plaže, plaže sa zabavnim sadržajima za mlade, plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima, te resort, odnosno hotelske plaže. Predviđeno je da se pojedina plaža može zonirati na jednu ili više od navedenih tema.

Upit smo stoga proslijedili nadležnima u Gradu Puli, ali odgovor nije posve jednostavan. Naime, kako je vidljivo iz odgovora, rješenje se krije u "tematizaciji plaža". (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter