Zašto Pula nema klizalište?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim rano ujutro po zaledenim lokvicama Puljani ni ove godine ne mogu u svom gradu uživati u jednoj od zimskih radosti - klizanju. Školski su praznici dulji, djeca su kod kuce 23 dana, a organizirano i planski ne nudi im se gotovo ništa. Svima je poznato da na skijanje odlazi tek mali broj djece. Što rade svi ostali osim što vise na Facebooku po cijele dane?

Doznajemo da u Grad nije stigao nijedan službeni pismeni zahtjev za postavljanjem klizališta, ali bilo je usmenih upita jednog poduzetnika prema Javnoj ustanovi Pula sport. Ustanova je i prošle godine bila spremna osigurati lokaciju na kojoj bi se Puljani, pogotovo oni najmladi, prepustili spomenutoj zimskoj radosti.

- Upit je stigao od istog najmodavca zbog kojeg smo se prošle godine osjecali "prevareno". Sve je prošle zime vec bilo dogovoreno i potpisano. Ucinili smo sve da osiguramo besplatno klizanje tijekom dva zimska mjeseca, no na kraju u Puli nije bilo klizališta zbog, kako nam je receno, kvara na opremi. Ipak, i ove smo godine bili zainteresirani, ali na kraju ne po uvjetima kakvi su od nas zahtijevani, kaže ravnatelj Javne ustanove Pula sport Mario Peruško.

Javna ustanova Pula sport prošle je godine potpisala ugovor sa zainteresiranim najmodavcem klizališta. Za osiguravanje lokacije i protuvrijednost od pet tisuca eura (oko 37 tisuca kuna) pulska djeca trebala su imati mogucnost besplatnog korištenja klizališta. Medutim od oblacenja klizaljki i pirueta na ledu nije bilo ništa, a kamoli škole klizanja. Navodno se zbog kvara dogovoreno klizalište nije podiglo u Puli, barem je takvo bilo objašnjenje najmodavca.

Ove je godine, kaže Peruško, od Javne ustanove Pula sport traženo pokrivanje kompletnih troškova klizališta, što na koncu nije prihvaceno. U Rijeci, primjerice, kako kaže Peruško, troškove ne snosi Grad, vec klizalište osigurava privatna tvrtka Forum ugostiteljstvo, dok je Grad zakupio jutarnje termine za osnovnoškolce, školu klizanja i hokeja.

- Bili smo spremni osigurati besplatnu lokaciju, ponudili smo Pattinaggio ili parkiralište kod stadiona "Aldo Drosina" (bivše rukometno igralište) i željeli participirati u dijelu troškova kako bismo djeci osigurali programe besplatnog klizanja, medutim, nismo željeli pokriti cjelokupni trošak, zakljucuje Peruško. Nažalost nije želio reci o kojem se privatniku radi kako bismo provjerili navode.

Za dva mjeseca postavljenog klizališta na nekoj od pulskih lokacija pretpostavlja se da bi trebalo pokriti troškove u iznosu od oko sto tisuca kuna. Nedvojbeno je da se za taj iznos treba raspisati javni natjecaj i odabrati optimalna ponuda. Naravno, to bi trebalo uciniti puno prije, vec u rujnu, najkasnije listopadu. Možda je to i idealan nacin da Grad Pula djeci koja ne odlaze na skijališta osigura zimske radosti. Upravo bi, prema rijeckom primjeru, Javna ustanova Pula sport željela u Puli organizirati klizanje.

Nejasno je kako to da ne postoji "privatni" interes za postavljanjem klizališta u gradu koji naprosto vapi za takvom razonodom. Cinjenica je da je klizalište koje je dvije-tri godine postavljano u Puli (na Verudeli i starom rukometnom igralištu kod stadiona) bilo ispunjeno mladim i starijim Puljanima. (G. ROJNIC)

Porec i Umag nekad imali klizalište

Porecani su zadnji put imali priliku zabavljati se na ledu montažnog klizališta u svom gradu prije cetiri godine. Za postavljanje i sufinanciranje takvog sadržaja ove godine nije stigla ni jedna ponuda, doznajemo od procelnice za društvene djelatnosti Vesne Kordic, a u Gradu za to nisu ni planirana sredstva.

U Umagu takoder sjecanje na klizanje na parkiralištu iza Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei" od prije nekoliko godina vec pomalo blijedi. Kako nam je rekao zamjenik gradonacelnika Mauro Jurman, za ovu im se zimu javio jedan ponudac iz Zagreba s cijenom od 85 tisuca kuna plus PDV za razdoblje od 1. prosinca 2011. do 12. sijecnja 2012. i 75 tisuca plus PDV od 12. sijecnja do 16. ožujka. Ponuda ukljucuje zahtjev za financiranje elektricne energije i vode. Sve je to, uzimajuci u obzir i vjerojatne vece troškove zbog toplog vremena, ocijenjeno preskupim, a u gradskom budžetu nisu ni predvidjeli sredstva za privremeno klizalište. (K. F.)

U Rijeci cijeli mjesec zabava na ledu

Koliko klizalište pruža dogadaja, pokazuje i ovogodišnji rijecki primjer, gdje je klizalište maksimalno iskorišteno za zabavu djece i starijih Rijecana. Angažirani ucitelji klizanja održali su šestu besplatnu školu klizanja. Roditelji djece placali su tek najam klizaljki i 100 kuna za deset dana trajanja škole. Organizirana je druga škola hokeja, koja je bila namijenjena osnovnoškolcima viših razreda, a upisnina je iznosila 100 kuna, koliko i najam klizaljki. Za gradane je pak klizalište bilo otvoreno od 14 do 22 sata, cijena klizaljki iznosila je deset kuna, a jednosatno korištenje klizališta 20 kuna. Na rijeckom klizalištu prvi je put organizirana i škola klizanja za odrasle, i to u vecernjim satima.
Ugostiteljski objekt Karolina Rijecka organizirao je mnoštvo zanimljivih zabavnih sadržaja na ledu, od izbora za Miss leda do malonogometnog turnira na snijegu i novogodišnje noci, Fešte na ledu te raznih sadržaja za djecu van klizališta.


Podijeli: Facebook Twiter