Zašto ne bismo velicali palentu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deveti kuharski troboj u pripremanju jela od palente održan je u nedjelju navecer u restoranu poreckog hotela Valamar Crystal, koji je dao i ekipu domacina - Nevenka i Emilija ipak su zauzele tek trece mjesto. Koristile su slabe i konzervirane namirnice pa je ukupni rezultat bio prilicno katastrofican.

Iz cavtatske taverne Galija na natjecanje su stigli Daria i Igor. Bljedunjav brodet od jegulja i tamni šugo od zeca cudne konzistencije donio im je drugo mjesto. Gotovo 30 bodova više dobio je prvoplasirani tim, koji su cinili Alberto Bettucchi i Elson Jelosschi iz restorana Prime Rose iz Lievico Terma u Trentu.

Pripremili su za predjelo njoke od palente u košarici od parmezana i umaku od sira te svježe raviole djelomicno umiješane sa žutim brašnom i punjene smjesom palente, domace kobasice i zacina, s blagim umakom od buce. Glavno su im jelo bile junece obrazine u umaku, poslužene sa svežnjicem svježeg zacinskog bilja i košaricom od palente punjenom lagano prženim vrganjima.

Publika je takoder bila nepodijeljena - predjelo talijanskih majstora dobilo je 10 glasova, glavno jelo pet. Ostali su glasovi bili zanemarivo raspršeni.

Na celu žirija i ove je godine bio Giuseppe Casagrande, prijatelj Poreca i Istre, novinar i gurman. Nije nepoznat ni Oscar Biasi, vinar koji je nekoliko puta svojim vinima upotpunio porecku gastronomsku manifestaciju. Stalni su clanovi i Graziano Musizza te Stanislav Poropat iz TUŠ-a Antona Štifanica, a prvi put je jela ocjenjivao izdavac i književnik Nenad Popovic.

Nažalost, i ove godine odaziv publike bio je izrazito slab, a ni restoran zatvorenog hotela nije bio narocito inspirativan. Od svih posluženih jela, ovoga puta je ipak izrazito najlošija bila palenta. Osim, naravno, u slucaju talijanskih kuhara.

"S malo mašte namirnica koja je othranila citave narode u vrijeme i nakon ratova, spasila nas od gladi, može biti dio suvremenog vrhunskog gastronomskog proizvoda", recenica Casagrandea najbolje ilustrira razliku u pristupu palenti s dviju strana granice. Dok se s hrvatske strane palenta uglavnom ni ne nudi u restoranima i konobama, a kamoli velica u gastronomiji, u Italiji je ona odavno tradicionalni proizvod i dio identiteta.

Organizator je ove manifestacije, zapravo njen pokretac, Drago Orlic uz potporu Grada Poreca. Nažalost, ni nakon devet godina ovu pricu ne prepoznaje ceh poreckih/istarskih ugostitelja, a Turisticko-ugostiteljska škola prisutna je samo u publici i putem clana žirija. A zajedno bi mogli preuzeti organizaciju ovog kulinarskog nadmetanja i popularizaciju palente.


Podijeli: Facebook Twiter