Zašto Miletic staje na stranu investitora?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Urbanisticki plan uredenja lucice Delfin najviše je zanimao pulske gradske vijecnike koji su tijekom aktualnog sata u cetvrtak pitanjima o tome zasuli gradonacelnika Borisa Miletica.

Peda Grbin
(SDP) želio je znati kako je došlo do imenovanja Marija Smilovica u povjerenstvo koje je razmatralo primjedbe gradana na taj UPU te je li tocno da ga nije predložilo Društvo arhitekata Istre. Lovorka Tomicic (HDZ) konstatirala je pak da gradonacelnik ne uvažava primjedbe gradana i ne štiti opci interes grada, vec opci interes investitora, te upitala je li tocno da se niti peticija 1.066 gradana protiv tog UPU-a nece razmatrati.

Mauricio Licul
(Nezavisan lista P. Cuccurina) upitao je Miletica zašto u svim istupima staje na stranu investitora, a ne gradana, te hoce li gradanima prezentirati usvojene primjedbe i novosti koje one nose tom podrucju, kao i hoce li konacno reci koji je najveci broj stambenih jedinica koje ce se tamo graditi jer na to dosad nitko nije izrijekom odgovorio.

"U postupku izrade UPU-a, po pristiglim primjedbama gradana, pribjegao sam novoj praksi u radu, upravo radi multidisciplinarne valorizacije prostora i stoga što je prije postojalo poglavarstvo, a sada nisam želio sam donositi takve odluke.

Od pet clanova povjerenstva naravno da su dva bili predstavnici Grada Pule, i to nadležni procelnik za prostorno uredenje Giordano Škuflic te pomocnica procelnika za komunalni sustav Martina Šajina. Ostala tri mjesta bila su namijenjena predstavniku Društva arhitekata, Mjesnog odbora Nova Veruda i Odjela za ekonomiju Sveucilišta Jurja Dobrile. Posjedujem potpisani dopis predsjednika Društva arhitekata Istre da je Mario Smilovic njihov odabrani clan", odgovorio je Miletic.

Dodao je da je upravo nakon primjedbi gradana izgradenost smanjena na 50 posto, ali i ponovio da je upravo na prijedlog MO-a taj prostor urbaniziran.

"U obuhvatu tog prostora grad Pula, a pritom mislim na sve gradane, vlasnik je daleko vece površine nego što je to privatni investitor, stoga moramo sagledati opci interes grada i svih gradana, a ne samo pojedinaca ili onih koji tamo imaju vrtove. Meni su gradani na prvom mjestu, ali ponavljam, svi gradani, ne pojedinci.

Predlažem da svi zajedno obidemo to neuredno, neuredeno podrucje bez šetnice i sadržaja te odlucimo želimo li da ostane takvo ili cemo ga urediti i na tom mjestu osigurati nova radna mjesta. Da smo manja sredina, mogli bismo okupiti sve gradane na trgu i cuti što misle, a ovako ste vi njihovi legalno izabrani predstavnici i vi cete o tome odlucivati.

Vjerujem da ce prevladati snaga argumenata jer u današnje vrijeme recesije, ako zaustavimo sve investicije, ne znam od cega cemo sutra živjeti. Valorizirajmo prazna podrucja, stavimo ih u funkciju razvoja i otvaranja novih radnih mjesta", porucio je vijecnicima gradonacelnik.

Oporbeni vijecnici bili su nezadovoljni odgovorima te je tako Licul zakljucio da gradonacelnik istice valorizaciju, ali se pita iz cije perspektive ce se to podrucje valorizirati, te izdvaja i neuredenost, ali to, tvrdi Licul, ne opravdava iskljucivanje gradana. Pozvao je Puljane da podrže sve akcije koje se ticu ovog UPU-a jer ce se po istom receptu vrlo brzo "raditi i graditi i ispred njihovih dvorišta". (S. ZRINIC TERLEVIC)

Pitali su…

Valter Boljuncic (IDS):
Što se dogada sa školom Veli Vrh? Erik Lukšic (procelnik): U tijeku je tehnicki pregled, ali ce najprije 1. rujna zapoceti s radom vrtic, a 6. rujna i škola.

Marijan Mužinic (SDP): Je li dovršena zamjena krovišta Sportskog centra Mirna? Mario Peruško (direktor JU-a Pula sport): Jesu, zamijenjen je potencijalno opasan azbestni materijal, troškovi iznose 290 tisuca kuna. Od iduceg tjedna sportski klubovi, a potom i školarci, moci ce ga koristiti.


Podijeli: Facebook Twiter