Zašto je zaboravljen rasisticki ispad hrvatskih navijaca?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primitivni rasisticki ispad hrvatskih nogometnih navijaca na Euru u Poljskoj potisnut je i zaboravljen odmah po povratku hrvatske reprezentacije kuci. Analize dosega nogometne vrste, potaknute posljednjom utakmicom, natjerale su medije, ali i politiku, da se još jednom zaborave pozabaviti ekstremnom stranom sportske arene.

Slucaj podrugivanja i bacanja banane tamnoputom Afrotalijanu Mariju Balotelliju pred ocima europske publike trebao je svakako biti alarm i pokazatelj da su rasizam i netrpeljivost hrvatskih navijaca prešli svaku granicu koja bi se mogla tolerirati.

- To je velika sramota i nesaglediva šteta za zemlju. Za rasizam treba uvesti nultu stopu tolerancije, komentira sociolog dr. Slaven Letica i dodaje:

"Dio odgovornosti snosi ministar unutarnjih poslova, kao i ministrica vanjskih poslova, koji nisu pravodobno reagirali. Te probleme treba razriješiti po hitnom postupku. Dolaze nam rizicne utakmice, poput one sa Srbijom, i navijacki ekstremizam ne smijemo tolerirati".



Reakcije politike i medija bile su mlitave, baš kao i one na ucestalo bacanje baklji na teren, zbog cega Hrvatski nogometni savez redovito placa kazne Uefi. Nakon izjava premijera Zorana Milanovica da se radi o "huliganima koji prostituiraju zemlju", službene reakcije drugih institucija su stale.

Doima se kao da je problem ponovno gurnut pod tepih, do sljedeceg rasistickog ispada "u ime nacije", kakvima se bavi i dio navijaca kojima su cak i sufinancirane ulaznice za utakmice.

- Našim navijacima tepa se kao dvanaestom igracu, potice ih se i privilegira tako da im nogometni savez subvencionira karte i putovanja, a oni rade ovakav tip skandala. Hrvatska država je manje-više otvoreno godinama poticala razne oblike navijackog nasilništva. Mediji ih prikazuju kao heroje tako dugo dok ne naprave medunarodni skandal, kaže neovisni politolog Davor Gjenero.

- Skandalozno je da se o svemu govori sada kad je ta sramota prešla hrvatske granice i kad smo kažnjeni. Sjetimo se problema s igracem Istre Belleom, koji je bio objekt rasistickog iživljavanja domacih huligana, ali tada javnost nije reagirala na pravi nacin. A ta bi reakcija bila ignoriranje svake institucije koja je ukljucena u problem i za njega odgovorna - od toga da se Dinamo skine s državnog proracuna do toga da je ta vijest prenijeta, ali kasnije iskljucena iz javnosti, napominje Gjenero. (Dubravko GRAKALIC)

VIŠE O OVOJ TEMI U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter