Zašto je neboder u Divkovicevoj bio u mraku?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U redakciju nam se javio jedan od stanara nebodera Divkoviceva 6 u Šijani ogorcen što su zajednicke prostorije zgrade, osim dizala, vec desetak dana u mraku. Mracno stubište, navodi, naprosto poziva na neku nezgodu. Struja im je, prema njegovim rijecima, iskljucena jer upravitelj Kany nije placao racune. O cemu je rijec upitali smo prozvanog upravitelja. No, kako su nam pojasnili, stvari zapravo nisu onakve kakvima su predstavljene.

Iz Kanyja su nam, naime, dostavili obavijest koja je svim suvlasnicima dostavljena u poštanski sanducic 9. ožujka. Prema tome, svi su stanari, pa tako i doticni koji je zvao, bili obaviješteni o tome da ce im struja biti iskljucena i zašto. U njoj upravitelj obavještava suvlasnike spomenute stambene zgrade da on ne placa troškove pogona zgrade (zajednicka elektricna energija, cišcenje stubišta) još od ožujka 2003. godine kada su suvlasnici donijeli odluku da ce te troškove placati zakupnik zajednickog prostora u zgradi, a na ime smanjenja zakupnine. Dakle, sve dogovore i placanja troškova suvlasnici su obavljali mimo upravitelja, direktno sa zakupnikom. Da je doista tako može se vidjeti u ugovoru o davanju u zakup zajednicke prostorije koji je upravitelj zakljucio sa zakupnikom.

- Zbog svega navedenog mi kao upravitelji ne snosimo nikakvu odgovornost po pitanju duga za troškove pogona zgrade. Smatramo da dogovor koji su suvlasnici imali sa zakupnikom pravno ne štiti interese suvlasnika jer nisu imali pisani dokument po kojem bi sudski mogli potraživati naplatu spornog dugovanja. Bar mi ne znamo za takav dokument, veli Brankica Kulic, zamjenica direktora upravitelja.

Buduci da se navedeni troškovi ne mogu placati iz sredstava minimalne pricuve zgrade (koja iznosi 1,53 kn/m2), a zgrada ne može funkcionirati bez elektricne energije, upravitelj predlaže da suvlasnici hitno donesu odluku da se troškovi pogona zgrade placaju preko racuna pricuve na nacin da se mjesecna pricuva poveca za iznos navedenih troškova, odnosno da se ti troškovi jednako raspodjele na sve suvlasnike. Dug za struju trenutno iznosi 3.584,82 kune pa bi svaki suvlasnik trebao platiti 94,02 kune.

- Ukoliko suvlasnici imaju pisani ugovor zakljucen sa zakupnikom u kojem se isti obvezao placati troškove pogona zgrade, tada mogu ovlastiti odvjetnika da pokrene sudski spor za naplatu duga, zakljucuje Kulic. (B. PETROVIC)

Dug podmiren, zgrada dobila struju

U meduvremenu, kako doznajemo, dug za struju je ipak placen, i to s racuna pricuve, odnosno posudena su sredstva pricuve. Zakupac koji je trebao placati sporne racune potpisao je izjavu da ce podmiriti dio troškova. Osim toga, Elektroistra je tražila pisanu izjavu-garanciju predstavnika suvlasnika da on ubuduce odgovara za placanje troškova zajednicke elektricne energije, što je i ucinjeno.


Podijeli: Facebook Twiter