Zašto je bujski vrtic zatvoren dva tjedna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Je li normalno da u doba recesije gradski vrtici smiju zatvoriti vrata preko božicnih i novogodišnjih praznika na dva tjedna dok zaposleni roditelji moraju ici na posao?

Zaposleni roditelji si ne mogu priuštiti nedolazak na posao jer nemaju kamo s djetetom ili, u mom slucaju, s dvoje djece. Grad se žali na nedostatak sredstava, ali za period praznika svejedno naplati 50 posto cijene vrtica", požalila se našoj redakciji citateljica iznervirana cinjenicom da Djecji vrtic Buje vrata ponovno otvara tek 9. sijecnja.

U cemu je stvar, provjerili smo kod ravnateljice Loris Primožic.

- Nije to bio ni lak ni željen potez, ali utemeljen je na prošlogodišnjoj odluci Upravnog vijeca, prema kojoj s manje od 10 posto upisane djece vrtic zatvaramo. Anketirali smo sve roditelje i od 130 upisanih mališana samo su za šest njih iskazali potrebu vrtickog smještaja, što je manje od pet posto.

Pouceni prethodnim iskustvima i s obzirom na to da je razdoblje prehlada i gripe, mogli smo ocekivati da ce nam dolaziti dvoje ili troje polaznika. Nije racionalno držati vrtic otvoren i cijeli sustav u pogonu.

Nemamo mogucnost grijati samo dio prostorija, a upravo je grijanje ogroman izdatak - oko 130 tisuca kuna godišnje, 1.400 kuna dnevno. A tu su i troškovi za zaposlene, jer osim odgojiteljica trebale bi dolaziti i spremacice i kuharice, objasnila je Primožic.

O zatvaranju su, kaže, na vrijeme i transparentno izvijestili. Napomenula je i da je razgovarala s roditeljima od cetvero prijavljene djece, da su svi shvatili situaciju i rekli da ce se organizirati. Dodala je da joj je žao što se majka, koja se nama obratila, nije obratila i njoj.

Što se cijene tice, Primožic je naglasila da za razdoblje u kojem je vrtic zatvoren roditelji ništa ne placaju, ali bi svi placali 50 posto i da je on otvoren za samo jedno dijete.


Podijeli: Facebook Twiter