Zašto je Berlin "in"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije dvadeset godina, nakon pada Zida, Berlin je mladima od 40 godina postao jedan od najprivlacnijih gradova na svijetu. Pitate se zašto?

Nakon pada Zida roden je podzemni klupski grad Berlin. Od tada se u ovom gradu svakog vikenda otvori ili zatvori poneki klub ili bar, piše dw-world.de.

Svakog vikenda u Berlin iz Milana, Madrida ili Atene dolaze tisuce gostiju kako bi se prepustili nocnoj subkulturi, a privlace ih klubovi poput Berghaina, Watergatea ili Weekenda.



U Berlin dolaze jeftinim zrakoplovnim linijama na dva berlinska aerodroma, da bi se odmah po iskrcavanju uputili prema jednom od redova pred klubovima, poznatim po cijelom svijetu.

Jedan je britanski glazbeni magazin napisao da se trenutacno od stotinu najboljih klubova u svijetu, u Berlinu nalazi njih deset.

"Od 2000. godine Berlin se internacionalizira. Postao je jako privlacan ljudima iz Europe i cijeloga svijeta. To je ono što je promijenilo Berlin", rekao je Tobias Rapp, zadužen za pop-kulturu u njemackom tjedniku Der Spiegel.



Mladi su nakon pada Zida ušli u tamne betonirane podrume, zauzeli tajnovite kuce, poput bivšeg hotela vlade DDR-a, ili se smjestili u monstruozne ruševine starih tvornica. Postavili su nekoliko sanduka piva, javili prijateljima i bacili se na tulumarenje.

"Tako je nastala podzemna avangarda devedesetih", objašnjava DJ Thomas Andrezak. "Jednostavno ste si otvorili prostor za eksperimentiranje. "Ilegalno" je presnažan izraz za to što su se koristili slobodni prostori, za koje ionako nitko nije mario."

Krajem devedesetih divlja su vremena završila. S jedne strane jer su se javili vlasnici i poceli skupo prodavati stare zgrade, cime su ta mjesta izgubila na šarmu, ili zato jer su marketinški odjeli velikih tvrtki shvatili da se na kreativnom potencijalu posjetitelja i organizatora klubova može zaraditi ogroman novac.

S prometom od 180 milijuna eura, berlinski je nocni život postao izuzetno važan gospodarski faktor za grad, a taj potencijal grada još nije do kraja iskorišten.

Zanimljivo je i to da mnogi posjetitelji željni dobrog provoda o nocnom životu grada znaju više od samih Berlinaca!


Podijeli: Facebook Twiter