Zašto je 60. Pula otvorena bez istarske himne?

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Iako je ove godine održan jubilarni 60. filmski festival u Areni, tijekom svečane ceremonije otvaranja izostalo je intoniranje istarske himne "Krasna zemljo". O tome je na Gradskom vijeću Pule govorio vijećnik Marko Martinčić te pritom ustvrdio da se na taj način zaobišla i statutarna obveza Istarske županije da se na svakoj značajnoj manifestaciji mora intonirati i istarska himna.

Dogradonačelnik Fabrizio Radin složio se s Martinčićem te ukratko ponovio značaj cijele manifestacije kao i organizatora, pulske ustanove Pula Film Festivala.

- Kao što je već poznato, ovoj je manifestaciji prijetilo gašenje nakon desetljeća uspješnog održavanja. Stoga je Grad odlučio sanirati dug Pula Film Festivala u iznosu od 1,6 milijuna kuna i svesti ustanovu na pozitivnu nulu. Mislim da je i nova ravnateljica Zdenka Višković Vukić opravdala sva očekivanja koja smo od nje imali i danas možemo s ponosom reći da je riječ o najboljem i najposjećenijem ljetnom festival uopće, rezimirao je Radin.

No, ustvrdio je također da je došlo vrijeme da ovaj festival bude više pulski, istarski, a da ne izgubi svoju nacionalnu komponentu.

- Mislim da to Pula zaslužuje i takvo ću pitanje i postaviti na Festivalskom vijeću. Osobno smatram da je to važno i na razini simbolike, zasluga, tradicije i povijesti i u tom kontekstu bit će važno i pitanje himne, zastave i ceremonije otvaranja. Smatram da će to biti uvaženo, ali treba to na normalan način staviti na stol i da to onda bude predmet ozbiljne diskusije. Vjerujem da će ta ideja naići na odobrenje, ustvrdio je Radin, na što je Martinčić ustvrdio da "ako to sami ne izguramo, iz Zagreba stići neće".

Ravnateljica Pula Film Festivala Zdenka Višković Vukić na naš je upit ustvrdila je da se to pitanje dosad nikad nije postavljalo, odnosno da nitko nije bio protiv da se intonira i "Krasna zemljo" jer se to jednostavno nije spominjalo kao mogućnost. Radilo se, kaže, po inerciji i bez posebne rasprave. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter