Zašto istarski gradevinari ne dobivaju poslove u Istri?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako je ujesen 2008. zapocela svjetska ekonomska kriza, banke su znatno ogranicile plasmane kredita, cime su velikom broju gradevinara onemogucile završetak zapocetih poslova koje su financirali novcem banaka. S druge strane, banke nisu omogucile dodjelu kredita mnogim gradanima koji su htjeli kupiti nekretnine. Od tada su tržište nekretnina i sektor graditeljstva bilježili strmoglavi pad poslova.

Godinama smo slušali vapaje istarskih gradevinara, obrtnika i poduzetnika iz sektora visokogradnje o tome da nemaju posla. Cesto su optuživali za takvo stanje stroge banke koje su blokirale dodjelu kredita, a potom i birokraciju koja svojom sporošcu blokira nove investicije.

A onda su krenule nove velike investicije, lani u Rovinju, a potom i u Puli, no istarskih gradevinara nigdje, pa nigdje. Izgradnju rovinjskog hotela Lone Maistra je dodijelila tvrtki Zagrebgradnja koja je za obavljanje posla angažirala uglavnom tvrtke iz okolice Varaždina i Cakovca.

Istina, bilo je tu i istarskih gradevinara, ali su oni bili u manjini medu 600 radnika. Na obnovi rovinjske gimnazije angažirana je metkovicka tvrtka MGA, a za izgradnju rovinjskog Mercatora zagrebacki Energoplan. U Rovinju se lani gradio i luksuzni hotel s 20 soba i dvije stambene zgrade s 10 prostranih stanova. Narucioci su talijanski poduzetnici, a gradili su ih radnici cakoveckog PMP-a.

U meduvremenu je zapocela obnova hotela Istra i Neptun na Brijunima, a posao je dodijeljen gradevinsko-obrtnickom studiju Tim Color iz Zagreba. Trenutno je najvece istarsko gradilište ono na Punta Verudeli, gdje se ureduju apartmani i hotel Histria.

Prema objavljenim informacijama, na terenu je oko 400 gradevinskih radnika, a radnici s kojima smo imali prilike razgovarati vele da se nekih dana njihov broj penje i do 600 te da je i tu primjetno da je angažirano malo Istrana, a velik je broj radnika iz sjeverne Hrvatske koje je kao podizvodace angažirao glavni izvodac - tvrtka Kamgrad iz Zagreba.

Objašnjavajuci izbor Kamgrada glavni izvršni direktor Arenaturista Igor Štokovic nam je rekao da su ih odabrali izmedu nekoliko pristiglih ponuda koje su dobili od tvrtki iz gotovo svih krajeva Hrvatske, ali da nisu dobili nikakvu ponudu od istarskih gradevinara za posao glavnog izvodaca.

Odgovor na pitanje zašto glavni izvodaci nisu istarske tvrtke valja potražiti u cinjenici da su mnoge istarske gradevinske tvrtke propale ili su na rubu egzistencije. Tome je razlog što ne uspijevaju naplatiti obavljene radove od narucitelja koji pak ne uspijevaju prodati stanove, a i jedni i drugi ne mogu odgoditi otplatu duga bankama koje su to financirale.

Jedan nam je istarski obrtnik, koji je bio angažiran na mnogim poslovima kao podizvodac, a koji je želio ostati anoniman, opisao s kakvom se konkurencijom susretao.

- U cijenu mog rada su uracunati porezi, prirezi, doprinosi i mnogobrojna druga obavezna davanja državi i ostalim javnim sektorima. Meni ostaje minimalna zarada kada platim radnike. Uza sve to, moje su ponude od 20 do 50 posto skuplje od onih koje prilažu podizvodaci koji dolaze raditi u Istru iz ostalih krajeva Hrvatske.

Dakle, ili oni ne placaju radnike ili ne placaju državi. Treceg odgovora na pitanje zašto su konkurentniji od nas nema, rekao nam je sugovornik. (Paulo GREGOROVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter