Zašto brzo odustajemo od novogodišnjih odluka


Voljela bih znati nekog tko prije ili poslije novogodišnje noći nije donio baš nikakve odluke. Ono baš nikakve. Ne velim ni velike, ni sudbonosne ni kardinalne. Ali ipak neke odluke. Odlukice. One koje će na neki način promijeniti naš dotadašnji životni hod. Uhodani tijek svakodnevnice. Bar nježno bockati i gurkati straga da krenemo pravim putem. Ili bar onim najbližim pravcem pravoga puta. Sve, samo ne suprotno od njega.

Onim, sigurno pretpostavljate, kojim kreću vaše prijateljice, kolegice s posla, oni kojima se divite kako ustraju u svojim namjerama. Zvijezdama i divama? Mislim da više ne trebam objašnjavati. Sigurna sam da me razumijete. I da takvih nema.

Životno me iskustvo uči da od velikih i sudbonosnih odluka i planova, pogotovo na kratak rok, gotovo pa i nema ništa pa su moje novogodišnje odluke sve prizemnije i objektivnije, kraćih, ali savladivih dosega. Dobrano savladavši i ipak još uvijek u neko prihvatljivo vrijeme shvativši da su novogodišnje odluke zapravo kao i blagdanski kolači - dođu onako slatki i primamljivi, gotovo omamljujući, a tako brzo se istope i nestanu. Obrnuto proporcionalno o(p)stanku masnih naslaga oko struka i u predjelu abdomena. Vjerujte, godinama sam isprobavala i utvrđivala ovu formulu.

Prestati pušiti. Ne jesti slatko. Ići se svaki dan ljeti kupati. Zaboraviti na izležavanje i cjelonoćne filmske projekcije. Baviti se sportom. Jesti voće i piti prirodne sokove. Zaboraviti alkohol. Biti tolerantan. Uključiti se u neku humanitarnu udrugu. Zaboraviti minus na kartici? A joj, kome nisu poznate ove odluke. A kome nisu njihova kršenja i prebacivanja za dogodine. Za neki novi datum, neki novi početak.

Ne bi li možda bilo bolje odluke premjestiti za neko drugo, možda primjerenije vrijeme? Ili ih malo ublažiti? Ili donositi jednu po jednu?

- Blagdansko vrijeme idealan je dio godine za opuštanje i kršenje odluka, odgovara odmah porečka psihologinja Nataša Basanić-Čuš.

- Čak i kada odlučimo da tijekom blagdana nećemo mnogo potrošiti, da ćemo ograničiti svoje izdatke za razne poklončiće, da nećemo pretjerano konzumirati kolače, na kraju u pravilu sve odluke redom prekršimo! Uzvratno se tješimo "ozbiljnim" novogodišnjim odlukama koje bi trebale unijeti promjene i disciplinu u naše živote, donijeti neki novi put ili bolji životni izbor za nas same.

Drastične novogodišnje odluke najčešće ne vode daleko. Za dobre odluke zapravo je često bolje neko mirnije vrijeme kada osjećamo da nas nešto jednostavno navodi na istinsku promjenu. Najbolje je donositi odluke kada je došlo vrijeme za promjenu jer smo tada motivirani i ustrajni? Odluka je inspiracija za promjenu ali bez naše ustrajnosti ništa se neće dogoditi, veli Nataša.

Što onda učiniti? Kako se ponašati? Kako ispravljati "krive Drine"?

- Važno je donositi jednu po jednu odluku jer ako pretjeramo u nizu istovremenih odluka, koje traže zalaganje i osobnu promjenu, vjerojatno nećemo ostvariti niti jednu. Iako Nova godina simbolično označava novi početak, naše odluke u konačnici uopće ne moraju biti novogodišnje. Dobru odluku, s planom što točno želimo činiti za sebe, možemo donijeti kad god. Dobro je da je naš plan za promjenu konkretan, a cilj jasan.

Tako npr. umjesto da drastično odlučimo da smo od 1. siječnja na strogoj dijeti puno je bolje da odlučimo dva puta tjedno hodati 2 do 3 kilometra omiljenom šetnicom, pogotovo ako istom šetnjom zamijenimo sjedenje u kafiću i ispijanje kave. Želimo li uštedjeti, jednostavno možemo odlučiti da neko razdoblje ne obilazimo dućane bez svrhe, da kupujemo s popisom samo ono što nam zaista treba, a da vrijeme provodimo u prirodi hodajući, vozeći bicikl ili nešto slično. Tako ćemo raditi u korist svoga zdravlja i u korist vlastitog budžeta istovremeno.

Promjenu je uvijek potrebno osloniti na sebe i svoju vlastitu aktivnost koja predstavlja neki novi izbor. A kada krenemo u ostvarivanje planiranog, osjećat ćemo se dobro i ispunjeno.

Pokleknemo li na tren, nije strašno, potrebno je samo ponovno započeti naš plan koji vodi željenom cilju. Najlošije je jedino potpuno odustati, od sebe, od dobrih izbora, od pozitivnih promjena u našim životima.

Zato vam želim dobre, promišljene i konkretne odluke tijekom čitave godine, upravo onda kada za njih bude pravo vrijeme, a vi spremni, poletni i ustrajni da ih ostvarite. Tada ćete u ostvarivanju odluka i uspjeti, optimistično poručuje porečka psihologinja Nataša Basanić-Čuš. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter