Zaštitu maslinovog ulja preuzima klaster

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto cetiri pokrenute parcijalne zaštite istarskog maslinovog ulja, izradit ce se jedinstvena specifikacija za zaštitu izvornosti istarskog ekstradjevicanskog maslinovog ulja, a nositelj procesa zaštite koji ce se provoditi uz pomoc Istarske županije bit ce Klaster istarskih maslinara, zakljuceno je na skupu istarskih maslinara u Spomen domu u Pazinu.

Dosadašnji podnositelji zahtjeva za zaštitu istarskog maslinovog ulja (Valalta d.o.o., Udruga maslinara «Olea» Tar, vodnjanska udruga maslinara, Klaster istarskih maslinara), kao i ostali prisutni maslinari složili su se da objedine specifikacije te da umjesto zaštite zemljopisnog podrijetla zatraže oznaku izvornosti.

Razlika je u tome što oznaka izvornosti obvezuje da se cijela proizvodnja maslinovog ulja odvija u Istri, dok bi se u zaštiti zemljopisnog podrijetla u praksi moglo dogoditi da se uzgoj maslina dogada izvan Istre, što nije u interesu istarskog maslinarstva.



Buduce zašticeno ulje obuhvacat ce maslinovo ulje iskljucivo s podrucja Istarske županije. Pocetni je prijedlog da proizvod nosi ime Istarsko ekstradjevicansko maslinovo ulje, medutim, strucnjak za certifikaciju Ugo Toic, koji je predstavio radnu verziju specifikacije, kazao je da bi tu «kobasicu» trebalo skratiti te predložio da proizvod nosi ime Istra, kao što se cuveni sir prema regijama koje obuhvaca naziva Parmigiano-Reggiano.

U svakom ce se slucaju prije odluke o imenu radni tim usuglasiti sa slovenskim maslinarima koji su vec zaštitili svoje ulje pod imenom Ekstra deviško oljcno olje Slovenske Istre. Logotip buduceg brenda obuhvacao bi 30-ak posto etikete. Trošak certifikacije te kontinuirane kontrole trebale bi imati udjel do tri posto u cijeni proizvoda, kazao je procelnik županijskog poljoprivrednog odjela Milan Antolovic.



U roku od tri tjedna trebao bi se potpisati sporazum kojim ce se ozakoniti dogovoreno objedinjavanje zaštite, dok ce Klaster istarskih maslinara uskoro sazvati skupštinu na koju ce pozvati sve istarske proizvodace, vlasnike uljara i trgovce uljem da bi se uclanili u klaster koji bi preuzeo glavnu ulogu organizacije proizvodnje istarskog maslinovog ulja.

Što s istarskim maslinovim uljem koje nije ekstradjevicansko, upitao je jedan od sudionika skupa, na što mu je receno da, ne bude li zadovoljavalo parametre, nece ni biti zašticeno. Maslinar iz središnje Istre negodovao je zbog toga što istarskog maslinovog ulja nema u istarskim prodavaonicama te zatražio da županijske institucije snažnije pomognu omasovljenje maslinarske djelatnosti da bi snižavanjem cijene istarsko ulje postalo dostupnije Istranima te da bi se lakše moglo plasirati na hrvatsko tržište.


Podijeli: Facebook Twiter