Zaštitnik vina, ali prvenstveno zaštitnik siromaha

Procesija s kipom svetog Martina (Z. STRAHINJA)
Procesija s kipom svetog Martina (Z. STRAHINJA)

Kao da je sam sveti Martin pomilovao Ližnjance pa je današnja procesija s njegovim kipom uspjela neokrznuta kišom proći mjestom upravo između dva pljuska. Martinja u Ližnjanu nije samo slavlje u čast vina, nego i praznik kojim mjesto slavi svog zaštitnika, pa ne treba čuditi što je danas na radni dan u mjestu vladala prava svečarska atmosfera.

Kip omiljenog sveca pronijet je mjestom nakon jutarnje mise, a u procesiji su sudjelovale stotine mještana. U liturgiji je sudjelovao i oprtaljski župnik Antun Jukopila, kojeg, kako kaže, srce vuče u rodno mjesto na Martinju.

- Sveti Martin je veliki svetac, a ne samo zaštitnik vina. Vjerojatno je zaštitnikom vina proglašen jer sada mošt prelazi u vino, a vjerojatno i zato što je iz Francuske. Ali ljudi malo znaju da je sveti Martin na freskama prikazan na konju kako reže svoj plašt da bi ga dao siromahu. Tu bi sliku trebalo naglasiti, posebno u ovim vremenima i posebno onima koji imaju i jahte i vile, dok radnici nemaju ništa, rekao je Jukopila, svećenik glasovit kao poznavatelj ljekovitog bilja. Napominje da procesija u Ližnjanu ima dugu tradiciju koja nije prekidana ni u vremenima kada crkvena slavlja nisu bilo poželjna. Tih su davnih godina, priča Jukopila, vlasti odbile župnikov zahtjev za procesiju, no ribari su na svoju ruku kip pronijeli selom - bez kazne.

I danas se zadržao običaj da si Ližnjanci međusobno čestitaju dan sveca zaštitnika, što se u drugim mjestima rijetko viđa, ali i da slučajnog gosta počaste čašom vina ili zalogajem.

- O da, oduvijek su si Ližnjanci čestitali i slavili. U danima kada nije bilo toliko toga za jesti, u Ližnjan su na Martinju dolazili prijatelji i rodbina pješke iz raznih okolnih mjesta na feštu. Tada se obavezno klala ovca i darivalo goste, a jeo se kiseli kupus s ovčetinom, kaže župnik Jukopila. Kupus je i danas bio u središtu pažnje na gastro-showu, na kojem se natjecalo šest sudionika u spravljanju kapuza.

Program Martinja u režiji Turističke zajednice počeo je prvim martinjskim sajmom u zgradi Općine, na kojem su svoje proizvode predstavili tvrtke Frutko i Blondi, OPG-ovi Trivunović, Krivičić i Komparić, vina Trapan, Klub kreativaca Pula i udruga poljoprivrednika iz Ližnjana Agro-mladica koja je pripremila degustaciju maslinovog ulja.

- Ovo je prvi Martinjski sajam kojim smo željeli okupiti domaće proizvođače koji mogu izložiti svoje kvalitetne eko proizvode, vezane za Martinju, a ne isključivo vino, rekla je Natali Palko Zirdum iz TZ-a, koji je proslavu organizirala uz partnerstvo DVD-a Ližnjan i uz pokroviteljstvo Općine. Na sajmu su se moglo kupiti razni voćni proizvodi, med i medni proizvodi, maslinova ulja, rukotvorine...

U susjednoj prostoriji mogli su se razgledati radovi na temu grožđa i vina ližnjanskih vrtićaraca i osnovnoškolaca.

Promoviran i 10-minutni dokumentarni film "Martinja u Ližnjanu" udruge Istarski ljetopis. U filmu, koji se bavi dugom tradicijom ovog crkvenog, ali i svjetovnog slavlja, sudjelovala su školarci Područnog odjela Ližnjan. Film, koji sadrži i snimke s prošlogodišnje Martinje, može se pogledati i na You tubeu, a link je objavljen i na općinskoj Internet stranici.

Uz projekciju, održan je i program na kojem su nastupili KUD Kuje, DND Ližnjan, Dječji vrtić Bubamara i ližnjanski osnovnoškolci, a nakon gastro showa u spravljanju kiselog kapuza u prostoru DVD-a, a fešta se nastavila uz muziku The Night Express Banda. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter