Zaštitna sredstva ne smijemo koristiti napamet

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Da bi zaštitili maslinu od paunovog oka, ne smijemo koristiti zaštitna sredstva napamet. Na primjer, oni čije masline trpe veliku zarazu, ne smiju koristiti bakar, jer će im to uništiti list. Zato se i koristimo analizama da vidimo kako ćemo tretirati masline, poručio je poljoprivrednicima u petak u fažanskom Multimedijalnom centru mag. ing. fitomed. Ivica Lađarević. Izuzetno dobro posjećeno predavanje nosilo je naziv "Paunovo oko - prepoznavanje, prevencija i zaštita". Okupljenima je demonstrirao analizu lista na zarazu paunovim okom uz pomoć lužine. Nakon namakanja lista, na listu su vidljivi tragovi zaraze, što inače nije vidljivo u početku zaraze kada je potrebno poduzeti zaštitne mjere.

Gljivici pogodovala topla i vlažna zima

- Rezultati analize su poražavajući. Strašno vlažno vrijeme kroz duže razdoblje stvorilo je idealne uvjete za razvoj gljivice paunovog oka. Nekada je gljivica mirovala tijekom zime i u ljeto, a razvijala se u proljeće i jesen, pa su maslinari i stizali djelovati protiv nje. Sada zbog vlažnog i toplog vremena nije mirovala zimi, veće se razvijala i tada, kaže Lađarević. Otkriva da zaštitna sredstva na bazi bakra ne mogu izliječiti maslinu, odnosno zaustaviti započetu zarazu. No, srećom postoje sredstva koja to mogu s aktivnim tvarima krezoksim metil, difenkonazol, trifloksistrobin i tebukukonazol, a koji se koriste ovisno o stupnju zaraze.

Predavanje na kojem su sudjelovali brojni maslinari i s područja Pule organizirala je fažanska Agroudruga i udruga Istrian di Dignan, koja za danas, s vodnjanskim Agroturistom, planira slično predavanje o paunovom oku u Vodnjanu.

Fažancima prve diplome u Istri

Nakon predavanja fažanski su poljoprivrednici dobili i diplome, odnosno potvrde o položenom tečaju za uporabu pesticida u svojoj proizvodnji.

- Možete biti ponosni da ste potvrde o položenom tečaju dobili prvi u Istri, a iskaznice za kupovinu pesticide bit će vam izrađene već u svibnju i lipnju, poručila im je Maja Milevoj, ravnateljica pulskog otvorenog učilišta Diopter. Razlog zašto su fažanski poljoprivrednici diplome dobili prvi, saznajemo do Milevoj, je što centralni sustav, u koji se unose svi koji su s uspjehom svladali edukaciju, nakon 20-ak dana rada ima dosta problema, a njihovi polaznici uspješno su u sustav uneseni na vrijeme.

Prema novoj regulativi, podsjetimo, svi oni koji se u proizvodnji koriste pesticidima, bez iskaznice koju dobivaju na temelju položenih ispita, nakon 26. studenog neće ih moći nabavljati u slobodnoj prodaji. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter