Zaštititi mlade od alkohola i cigareta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bliže se blagdani pa Povjerenstvo za prevenciju poremecaja u ponašanju djece i mladih Grada Pazina poziva roditelje, ugostitelje, trgovce, inspektorat i policiju da se više angažiraju u sprecavanju mladih u konzumaciji alkohola i pušenju. Predsjednik povjerenstva Renato Kalac posebno apelira na ugostitelje i trgovce da se pridržavaju zakona te da alkohol i cigarete ne prodaju maloljetnicima.

Poziv je upucen na tragu dopisa vodstva Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, koje proziva jedan kafic na Šetalištu Pazinske gimnazije da toci alkohol ucenicima, koji potom u alkoholiziranom stanju dolaze u školu. Kalac nije naveo o kojem je kaficu rijec, jer je teško dokazati prekršaj.

A o problemu dokazivanja prekršaja pred sudom govorili su Lorena Milevoj iz Državnog inspektorata i Dorijano Gregorovic iz policije. Inspektorica je napomenula da u malim sredinama trgovci i ugostitelji prepoznaju inspektore pa u njihovoj nazocnosti nece posluživati maloljetnike. Zna se dogoditi da caše s alkoholnim picima i po sat vremena stoje na šanku, a da ih nitko od gostiju ne uzme. Ugostitelj u tom slucaju tvrdi da su caše ostale od ranijih posjetitelja, a inspektori da bi mogli postupati moraju prekršitelje zateci na djelu. Glede tocenja alkohola školarcima, inspektori i policajci su za vrijeme školskih odmora kontrolirali kafice u blizini škole, ali nitko nije zatecen u prekršaj.

Inspektori i policija ovih ce dana pojacano nadzirati trgovine i kafice da bi se sprijecilo tocenje alkohola i prodavanje cigareta maloljetnim osobama. Clanovi povjerenstva, predstavnici osnovne i srednjih škola predstavili su preventivne programe za tekucu školsku godinu te izvijestili o realizaciji onih u protekloj. Ljiljana Matoševic Levak iz OŠ Vladimira Nazora, napomenula je da je teško u tako velikoj školi znati što tko u svakom trenutku radi, a Jasna Slokovic iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile da opijanja ucenika na srecu nisu toliko cesta. Medu dacima, po anketama, opijanje prednjaci pred uzimanjem opojnih droga.


Podijeli: Facebook Twiter