Zaštititi medvjedicu s Kamenjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od uvale Sv. Mikule Dražica do rta Kršine na 200 metara od obale ne bi se smjele polagati mreže stajacice i sidriti, predložili su premanturski ribari na sastanku s Nevenom Ivešom, ravnateljem Javne ustanove Kamenjak.

Radi se o jednoj od privremenih mjera za zaštitu podrucja na kojem je u više navrata videna sredozemna medvjedica. Mjerama koje treba potvrditi nadležno ministarstvo osigurali bi se uvjeti za neometan boravak zašticene životinje na podrucju Kamenjaka. Rijec je o strogo zašticenom bicu koje se ne smije uznemiravati i ubijati, a kazna za nepoštivanje navedenog je sto tisuca kuna.

Ribari su utvrdili da je na podrucju gdje je medvjedica videna velik problem akusticno zagadenje mora za koje su krivi gliseri i veca plovila te su predložili preusmjeravanje plovnog puta oko Porera, a ne izmedu svjetionika i Rta Kamenjak. Ribare je zanimalo tko ce kontrolirati prometovanje, a Iveša je odgovorio Kamenjak ima plovilo kojim može patrolirati.

Drugi prijedlog mjera odnosi se na zabranu korištenja sportskih ribolovnih alata na podrucju Velike Kolombarice. Lov na lignje i dalje bi bio dozvoljen, ali bez umjetnog svjetla koje se ne bi smjelo koristiti do maksimalne udaljenosti od pola nauticke milje od obale Rta Kamenjak. Tu bi se zabranila i ambulantna prodaja hrane i pica.

S obzirom na to da su ribari naglasili da im nije namjera kompletna zabrana aktivnosti vezanih uz more, donesena je mjera o postavljanju dva veza na podrucju Velike Kolombarice koja ce prema odredenom rasporedu moci koristiti svi koji imaju koncesiju za ronilacku aktivnost. Kupanje ce biti dopušteno.

Iveša je ribarima pojasnio da je sastanak sazvan jer javnost ima pravo sudjelovati i odlucivati o zaštiti okoliša i prirode.

- Iako je medvjedica bila videna puno puta, sad je posebno delikatan moment jer je struka zakljucila da je imala okot. Mlado nije videno, ali svejedno je bolje zaštititi podrucje gdje se pojavljuje. Buduci da je videna na više lokacija, postoji pretpostavka da imamo koloniju od cak pet sredozemnih medvjedica, naglasio je Iveša.


Podijeli: Facebook Twiter