Zaštititi djecu i mlade od nasilja i ovisnosti

Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule osnovano je na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova, a njegovo članstvo čine predstavnici policije, Grada i vanjski članovi koji zastupaju institucije zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, pravosuđa i ostalih relevantnih institucija.

Prvi saziv Vijeća utvrdio je 2009. godine sigurnosne prioritete na koje se treba usmjeriti njegovo preventivno djelovanje, a to su zloporaba opojnih droga i alkohola, vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, problemi ponašanja u prometu i vandalizam.

- Kroz Operativni plan za 2014. godinu namjera je ostvariti bolju komunikaciju, međusobno povezivanje i izbjegavanje konkurencije, prevladavanje segmentiranih aktivnosti i podizanje razine organiziranosti u sklopu već postojećih programa kao što su "Pula - zdravi grad" i "Grad Pula - prijatelj djece", bolji pristup informacijama relevantnim za ostvarivanje prioriteta te usklađivanje programa gradske uprave i javnih službi do državnih tijela, kaže dogradonačelnica Elena Puh Belci, ujedno predsjednica Vijeća.

Kako nadalje navodi, ciljane aktivnosti koje će se provesti u području zaštite djece i mladih od nasilja i ovisnosti su projekt "Edukacija roditelja o odgovornom roditeljstvu u prevenciji i ranom otkrivanju ovisnosti o drogama/alkoholu", koji će Vijeće prijaviti na natječaj "Najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice".

Nadalje, provest će se projekt edukativnih interaktivnih predstava "PULA - reci drogi NE!" za učenike sedmih razreda deset pulskih osnovnih škola. Kroz projekt "Zdrav za 5", preventivni nacionalni projekt koji je pokrenuo MUP, održat će se predavanja o ovisnosti i zloupotrebi alkohola, droga i igara na sreću u stopostotnom obuhvatu učenika svih sedmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter