Zaštitite vodomjere od smrzavanja

Prošle zime Istarski vodovod je zabilježio dosta slučajeva zaleđenih kućnih vodomjera (M. ANGELINI/arhiva)
Prošle zime Istarski vodovod je zabilježio dosta slučajeva zaleđenih kućnih vodomjera (M. ANGELINI/arhiva)

Prvi ovosezonski val hladnoće sjeveru Poluotoka donio je jaku i na udare olujnu buru, snijeg, led i temperature koje su se noću spuštale i do - 8 stupnjeva Celzija. Zima je tek na početku, za očekivati je da će još pokazati svoje zube pa u Istarskom vodovodu apeliraju na potrošače da zaštite kućne vodomjere.

- Prvi je val prošao relativno dobro, po našim spoznajama zaleđeno je tek nekoliko vodomjera na području Bujštine, ali očekuju se nova zahlađenja. Stoga potrošačima savjetujemo da pregledaju i eventualno dodatno zaštite vodomjere bilo kojim materijalom koji je dobar termoizolator, poput primjerice lomljenog stiropora, naglasio je Mladen Nežić, voditelj službe distribucije i proizvodnje u Istarskom vodovodu.

Ovu sugestiju valja ozbiljno shvatiti jer usprkos upozorenju koje je prošle zime uputio potrošačima da zaštite vodomjere, Istarski vodovod je, posebice u veljači, zabilježio dosta slučajeva zaleđenih kućnih vodomjera. Bilo je to posljedica dugog hladnog razdoblja s niskim temperaturama i jakom burom, što je dodatno pridonijelo i smrzavanju dubljih slojeva.

Vodomjere trebaju pregledati i eventualno zaštititi svi oni čije su mjerne garniture plitko postavljene ili pak nisu izolirane. Vikendaši i ostali koji manje koriste stanove trebali bi provjeriti je li im u tim prostorima instalacija smrznuta. Ako se slavine po vrtovima ne mogu zatvoriti ventilom u šahtu, i tu bi moglo doći do pucanja. Konačno, ne treba smetnuti s uma da sva potrošnja nastala zbog kvara na internoj instalaciji, dakle onoj nakon vodomjera, ide na teret korisnika. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter