Zaštitite sebe i svoju privatnost na Internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisuću učenika iz svih istarskih srednjih škola okupilo se na trećem Susretu ljudskih prava koji se jučer održao u pazinskoj sportskoj dvorani na temu "Ljudska prava u doba digitalnog građanstva".

- Štitite sebe, štitite svoju privatnost, štitite svoje obitelji, prijatelje, djecu, radujte se, družite, ali radite to odgovorno, kazao je uvodno pazinski gradonačelnik Renato Krulčić poželivši srednjoškolcima dobrodošlicu.

Koristimo sve što nam pruža Internet i digitalno doba, ali nemojmo zaboraviti međusobnu komunikaciju, upoznavanja i prijateljstva, kazao je istarski župan Valter Flego službeno otvorivši susret.

Zaštita podataka

- Prednosti tehnologije su brojne jer svaka inovacija znači više mogućnosti i veću kvalitetu života. Tehnologija donosi neviđene mogućnosti kojima građani mogu sudjelovati u promicanju odgovornosti i transparentnosti i boljoj umreženosti na globalnoj razini. No, znamo da svaka medalja ima dvije strane, pa uz sve pozitivne aspekte virtualnog svijeta, postoje i one negativne, o čemu će biti govora tijekom današnjeg dana, kazao je župan Flego pozvavši sve učenike da manifestaciju maksimalno iskoriste za stjecanje novih spoznaja i pozitivnih iskustava.

Danijela Žagar, savjetnica Ureda pravobraniteljice za djecu, govorila je na temu "Zaštita djecu u digitalnom okruženju", Marija Pušić iz Agencije za zaštitu osobnih podataka na temu "Zaštite osobnih podataka", dok je Vesna Lončar Brnadić iz odjela prevencije Policijske uprave istarske govorila o zakonskim odredbama zaštite podataka.

Internetsko nasilje

Program su upotpunili nastupi vokalne skupine Rožice iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, solo pjevačice Mirta Krsnik i Antea Hrelja, Školski bend, plesači, te maturanti smjera upravni referent sa skečem na temu internetskog nasilja. Predavanja su održali Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji Internet, te Korado Korlević iz Zvjezdarnice u Višnjanu, dok su učenici labinske SŠ Mate Blažine predstavili mobilnu aplikaciju "Zaustavimo nasilje u školama", a učenici Gimnazije Pula i GSŠJD Pazin predstavili Susret ljudskih prava u Firenci kojem su nazočili.

Susret ljudskih prava dio je obrazovnog projekta "Do the Right(s) Thing!" koji se provodi u talijanskoj regiji Toskani, francuskoj regiji Normandiji i Istarskoj županiji, a namijenjen je učenicima srednjih škola. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter