Zaštiti regionalnu ravnopravnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Još prije cetiri godine predlagali smo izmjene zakona za izbor zastupnika u Sabor", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik. Dodao je da u Sabor mogu biti izabrani samo oni kandidati koji su prešli izborni prag.

Naglasio je da to znaci ukidanje D'Hondtove metode, cime bi se sprijecilo da se primjerice glasovi stranaka lijeve opcije, zbog lošijih rezultata, pridodaju desnoj opciji. Zeleni traže i smanjenje izbornog praga sa sadašnjih pet posto na tri posto te predlažu da se zastupnici u Saboru mogu birati samo dva puta za redom, a da bi se zastupnik mogao ponovno kandidirati, mora proci najmanje cetiri godine.

- Predlažemo da na izbore može izaci samo stranka formirana najmanje devet mjeseci prije izbora, a isto vrijedi i za nezavisne liste. Na listama stranaka kao i na nezavisnim listama mogu biti iskljucivo kandidati koji imaju prebivalište i borave na podrucju svoje izborne jedinice. Na taj bismo nacin zaštitili regionalnu ravnopravnost izbora gradana u Sabor, veli Rupnik.

Zelena stranka traži da se prije pokretanja izmjene izbornog zakona hitno pokrene izmjena zakona o formiranju lokalnih samoupravnih jedinica. Zalažu se za smanjenje broja opcina i gradova te tvrde da bi gradovi trebali imati najmanje 10 tisuca stanovnika i barem 5.000 kuna prihoda po stanovniku.


Podijeli: Facebook Twiter