Zaštitari provjeravaju, pretresaju...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U kupovinu sam krenula sa suprugom. Kupili smo nekoliko sitnica te najnormalnije otišli na blagajnu. Došavši na red za placanje, neobicni su mi bili vrlo napadni i uporni pogledi blagajnice." Tim je rijecima zapocela pricu naša citateljica koja se, zbog neugodnog iskustva koje je doživjela u jednom pulskom trgovackom centru, obratila novinarima.

- Platili smo kupljeno i uputili se prema izlaznim vratima. Iza nas se stvorila ista blagajnica pokazujuci nam na zaštitara, koji se identificirao iskaznicom. Zamolili su nas da udemo u odredenu prostoriju i tada je nastalo pravo maltretiranje, pretresanje džepova jakna, hlaca. Situacija je bila neugodna, mucna, kad smo shvatili da smo pod sumnjom za neko navodno otudenje. Poniženi smo, uvrijedeni i šokirani ovakvim ophodenjem u renomiranom kupovnom centru, veli naša citateljica i pita se tko je odgovoran za ovakve greške.

Koje su ovlasti zaštitara te imaju li oni pravo pretresti kupce koji im se ucine sumnjivi, upitali smo u Policijskoj upravi Pula. Zaštitari u šoping centru, cini se, mogu pretresati kupce.

- Poslovi privatne zaštite mogu se obavljati unutar objekta i oko šticenog objekta. Zaštitari mogu primjenjivati sljedece zakonske ovlasti - provjeriti identitet osobe, davati upozorenja i zapovijedi, privremeno ograniciti slobodu kretanja, pregledati osobe, predmete i prometna sredstva, osigurati mjesta dogadaja. Takoder mogu koristiti zaštitarskog psa, upotrijebiti tjelesnu snagu, ali i vatreno oružje.

Dakle, cuvari i zaštitari mogu u trgovackim centrima provjeriti identitet osobe, privremeno im ograniciti slobodu kretanja i pregledati ih, a da ne pozovu policiju, piše u odgovoru policije uz pojašnjenje da cuvari, za razliku od zaštitara, nemaju ovlasti pretražiti osobe. Pritom su i zaštitari i cuvari dužni odmah izvijestiti policiju o svim saznanjima koja ukazuju na pocinjenje kaznenog djela.

Osim zaštitara i zaštitara-cuvara neki trgovacki centri u funkciji zaštite trgovine angažiraju i tržišno jeftine osobe razlicitih "zaštitnih profila" - primjerice takozvane preventivne pazitelje, portire, trgovacke detektive... najcešce obavljaju u civilnoj odjeci. S obzirom na to da Zakon o privatnoj zaštiti njih ne prepoznaje kao zaštitnu kategoriju, oni ne mogu primjenjivati zakonom dopuštene ovlasti zaštitara, odnosno nemaju ovlasti kupca zaustaviti ili pretražiti. (Borka PETROVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter