Zaštitari će nadgledati podnošenje prijava za subvencionirane kredite

Pulska ulica u Labinu bit će zatvorena još tjedan dana (I. RADIĆ)
Pulska ulica u Labinu bit će zatvorena još tjedan dana (I. RADIĆ)

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u javnim glasilima i Narodnim novinama oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita. 
Zahtjeve za subvencioniranjem APN će početi zaprimati 4. rujna, kad očekuju veliku gužvu na svojim vratima, zbog čega su angažirali i usluge zaštitara iz poslovnog tornja Zagrepčanka koji će se brinuti o redoslijedu dolazaka u poslovnu zgradu. Svaku će osobu, odnosno dostavljača poslovne banke evidentirati - vrijeme dolaska, ime i prezime, kao i pošiljatelja - poslovnu banku čija je dostava te joj dodijeliti redni broj dolaska. Na 
raspolaganju za subvencije državi stoji 35 milijuna kuna, a APN će ih dodjeljivati po redoslijedu zaprimanja zahtjeva, i onda dok bude novca.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar donio je Odluku o 
raspodjeli sredstava osiguranih za subvencioniranje kredita kojom se ukupna sredstva namijenjena za subvencioniranje stambenih kredita dijele u omjeru 75 posto namijenjenih kupnji stana i 25 posto namijenjenih za kupnju ili izgradnju kuće. Ovakva odluka donesena je kako bi se omogućilo sudjelovanje u subvencioniranju i stanovnika iz onih područja Hrvatske gdje je slaba ponuda stanova. Također, istom odlukom raspoređuju se i sredstva po kreditnim institucijama, i to na način da se ograničava isplata ukupno najviše do 20 posto osiguranih financijskih sredstva predviđenih za subvencioniranje po pojedinoj kreditnoj instituciji odnosno banci. Takva raspodjela omogućit će pravedniju raspodjelu predviđenih novčanih sredstava po bankama.

Kako napominju u APN-u, uputili su poziv i GONG-u, da od 4. rujna prati transparentnost zaprimanja zahtjeva za dodjelu subvencija. Pretpostavka je da će novca biti za kupnju, odnosno gradnju oko 1.500 nekretnina, čijim će vlasnicima država kroz četiri godine plaćati polovicu rate kredita. U projekt je uključeno deset banaka koje su određeni broj kredita već odobrile te 4. rujna mogu u APN-u predati zahtjev za subvencijom. (B. M. P.)



Podijeli: Facebook Twiter