Zaštita se od početka pokreće zajedno sa Slovencima

Boškarin - zaštićen i kao dio prehrane (Arhiva)
Boškarin - zaštićen i kao dio prehrane (Arhiva)

Jedna od posljednjih za Istru korisnih stvari, koju je pred izbore obavio tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić, potpisivanje je dva ugovora o sufinanciranju izrada specifikacija za zaštitu oznakama izvornosti dvaju istarskih autohtonih proizvoda: mesa istarskog goveda odnosno "boškarina", te istarskog ovčjeg sira.

Za meso istarskog goveda ugovor o sufinanciranju potpisan je između Ministarstva i Saveza uzgajivača istarskog goveda, a dogovoreni iznos državne potpore je ukupno 45.000 kuna, od čega se 30.000 treba namjenski utrošiti za aktivnosti u izradi specifikacije, a 15.000 kuna namijenjeno je "provođenju anketnog ispitivanja tržišta potrebnog za izradu specifikacije".

Aktivnosti vezane uz zaštitu mesa istarskog goveda - ne istarskog goveda kao pasmine, te su aktivnosti počele ranije i išle su drugim kanalima, već baš mesa kao proizvoda - inače su počele prije desetak godina, a kroz dosadašnje radne verzije specifikacije o zaštiti težište je bilo na standardizaciji kvalitete, čuvanja i pripreme.

Anketno ispitivanje tržišta

Najzahtjevniji dio posla koji tek slijedi su kemijske analize, kojima treba utvrditi konačne osobine mesa koje će se uvrstiti u specifikaciju, odnosno kojima će se definirati standard koji će morati zadovoljavati budući korisnici oznake izvornosti. Novac iz državne potpore namijenjen "anketnom ispitivanju tržišta" mora se utrošiti na istraživanja koja će potvrditi koliko je dotični proizvod, dakle meso istarskog goveda, prepoznatljiv na domaćem tržištu.

Valja također spomenuti da se od samog početka kao područje proizvodnje mesa istarskog goveda s (budućom) oznakom izvornosti uzima cijelo područje Istarske županije, ali i Liburnije i kvarnerskih otoka u Primorsko-goranskoj županiji, te u slovenskom dijelu Istre -prema prethodnom dogovoru sa slovenskim Ministarstvom poljoprivrede. Rok za dovršenje specifikacije o zaštiti mesa istarskog goveda, s nesretnim dodatkom "boškarina", čime se u jednom formalnom državnom dokumentu, nažalost, verificira nepravilan naziv za istarsko govedo, jer Boškarin je od davnina jedno od popularnijih osobnih imena za istarskoga vola, je 28. srpnja 2018. godine.

Nositelj izrade specifikacije o zaštiti istarskog ovčjeg sira oznakom izvornosti, odnosno u ovom slučaju supotpisnik ugovora o potpori s Ministarstvom poljoprivrede, je Udruga uzgajivača istarskih ovaca i koza, sa sjedištem u Guranu kraj Vodnjana. Dodijeljenih 75.000 kuna mora se namjenski rasporediti tako da se 50.000 kuna uloži u troškove izrade specifikacije; 10.000 u laboratorijske analize potrebne za izradu specifikacije proizvoda, a 15.000 mora se uložiti, slično kao kod mesa istarskog goveda, u anketno ispitivanje tržišta. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter