Zaštita privatnosti transrodnih osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najjaca oporbena stranka SDP pokušava zakonom zaštititi privatnost transrodnih osoba. U saborsku proceduru uputili su dopune dvaju zakona, o državnim maticama te o osobom imenu, kojima žele osigurati da podaci o promjeni spola, a u skladu s time i promjeni imena, ne budu vidljivi na dokumentima poput rodnog lista.

Prema rijecima saborske zastupnice SDP-a Mirele Holy, problem s državnim maticama jest što se u rodnom listu uvijek vidi temeljni upis i sve promjene koje su nakon njega nastupile. Promjena spola i promjena osobnog imena tretiraju se kao naknadni upis.

- To nije problem samo transrodnih osoba, nego i osoba koje mijenjanju ime iz drugih, primjerice, vjerskih ili nacionalnih razloga, istice Holy i dodaje da su se zasad ipak ogranicili na dopune zakona koje se ticu samo transrodnih osoba.

Prijedlog da se novi spol i novo ime unose u rodni list kao temeljni, a ne naknadni upis, ne znaci da bi se time omogucila zloporaba - primjerice, da se neki kriminalac sakrije iza novog identiteta. Prijedlog predvida da promjena spola i dalje ostane upisana u državnim maticama te da uvid u to imaju osobe koje imaju pravni interes, recimo, policija.

Uz Zakon o državnim maticama, SDP smatra da treba dopuniti i Zakon o osobnom imenu jer on propisuje da ce zahtjev za promjenu imena biti objavljen na oglasnoj ploci tijela državne uprave kojemu je zahtjev podnesen. Na tom zahtjevu piše i novo ime koje podnositelj zahtjeva traži, a gradani se imaju pravo u roku od 30 dana usprotiviti i navesti razloge zbog kojih smatraju da promjenu osobnog imena ne treba odobriti.

Buduci da se objavom da netko mijenja ime Ana u Marko ili obratno ukazuje i na promjenu spola, što zna izazvati velike probleme, pogotovo u malim sredinama, u SDP-u vjeruju da tu odredbu ne treba primjenjivati kad je posrijedi zahtjev radi promjene imena transrodne osobe koja je priložila odgovarajucu medicinsku dokumentaciju.


Podijeli: Facebook Twiter