Zaštita maslinovog ulja na predzadnjoj stepenici u EU-u

(Arhiva)
(Arhiva)

Procedura zaštite istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja europskom oznakom izvornosti na pretposljednjem je koraku: nadležna tijela Europske komisije pregledale su i odobrile specifikaciju, objavile ju na službenim web-stranicama i sada teče tromjesečni rok za podnošenje prigovora. Specifikacija je bila gotova te poslana u Bruxelles 30. srpnja prošle godine, kao datum njene objave u službenom glasilu naveden je 23. ožujak ove godine, što znači da bi, ne bude li podnijetih prigovora, ovaj dio postupka trebao završiti 23. lipnja, a zatim još treba pričekati da se konačno rješenje o zaštiti napiše i prevede na sve službene jezike Europske unije.

Ne bude li prigovora i drugih poremećaja u proceduri, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje moglo bi dočekati službeni upis u europski registar poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti negdje u drugoj polovici ljeta. Bude li prigovora, procedura će se oduljiti već prema tome kakva je njihova priroda, te hoće li ih europska komisija odbaciti, ili uvažiti i na osnovu njih naložiti Hrvatskoj da specifikaciju ili neke njezine dijelove izmijeni.

Podsjetimo, u ovoj se proceduri želi europskom oznakom izvornosti (koja, osim što jamči da parametri kvalitete ulja na tržištu odgovaraju onima koji su navedeni u specifikaciji, zahtijeva i da se sve proizvodne faze odvijaju unutar iste regije) zaštiti proizvod s nazivom "istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje". Specifikacijom je navedeno da se ulje koje će nositi tu oznaku može napraviti od maslina sorti istarska belica, buža, karbonaca, črnica, žižolera, rošinjola, puntoža, leccino, frantoio, moraiolo, pendolino i picholine, te da eventualne primjese drugih, ovdje nenavedenih sorti, ne smiju premašivati 20 posto. Specifikacija sadrži i odredbe o označavanju, primjerice da na etiketi oznaka proizvođača mora biti za najmanje 30 posto manja od zaštićenog naziva, da se obavezno mora navoditi godina berbe i slično.

Osim svih istarskih gradova i općina, kao područje proizvodnje budućeg zaštićenog istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja navode se još područja općina i gradova Mošćenička Draga, Lovran, Opatija, Matulji i Kastav u Primorsko-goranskoj županiji. Uz vrlo detaljno i stručno navedena svojstva sastava i kvalitete štićenog ulja, u zaključku specifikacije navodi se da je istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje "plod interakcije lokalnih prirodnih i ljudskih čimbenika što rezultira njegovim prepoznatljivim svojstvima odnosno skladnim okusom te ravnotežom pikantnosti, gorčine i voćnosti ploda masline".

Podnositelj zahtjeva za zaštitu istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je Klaster istarskih maslinara, a ovlašteno tijelo za nadzor, certifikaciju i kontrolu je zagrebačka tvrtka Biotechnicon. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter