Zaštita male plave ribe na prvom mjestu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o ribolovnim mogućnostima za ribolov okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom. Navedeni propis primjenjuje se od 21. srpnja te sadrži odredbe dosadašnjeg Pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom srdelarom, odredbe o ograničenju ribolovnog napora prenesene iz preporuka Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja, ali i razdoblja redovite zabrane obavljanja gospodarskog ribolova.

Propisom se ograničava ukupni ulov male plave ribe na 75 tona po plovilu za svako mjesečno razdoblje, počevši od 30. lipnja do 31. prosinca 2017. goidne. Pravilnik uključuje iznimku kojom se omogućava ribolov u području RT Oštro (Kraljevica) - Prapratni rt (o. Cres) - Rt Sekzine  -Rt Veli Pin (o. Plavnik) - Rt Mali Pin - Rt SV. Mikula (o. Krk) - Rt Kijac - Rt Lipica od dana stupanja na snagu pravilnika do 31. kolovoza 2017.

"Ovim propisom od danas dodatno štitimo resurs male plave ribe u Jadranu uvažavajući pravila usuglašena na međunarodnoj razini. Ipak, nama su zaštita našeg mora i naših ribara na prvom mjestu. Stoga smo u dogovoru sa svim dionicima ovog sektora kontinuirano nadograđujemo propise koji će osigurati zaštitu male plave ribe u Jadranu i omogućiti razvoj održivog ribarstva", rekao je najavljući novi pravilnik ministar poljoprivrede Tomislav Tolušič.

"Mala plava riba daleko je najzastupljenija u ukupnom ulovu ribe u Jadranu i najtraženija među našim potrošačima. Uz ovakvu razinu zaštite resursa male plave ribe potrošači će i dalje imati mogućnost izabrati najkvalitetniju domaću ribu, a ribari će i dalje imati pune mreže", dodao je ministar Tolušić. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter