Zaštita istarskih rakija potaknula bi proizvodnju

Buzetska destilerija Aura u punom pogonu (Milivoj MIJOŠEK)
Buzetska destilerija Aura u punom pogonu (Milivoj MIJOŠEK)

Samo od ulaska Hrvatske u EU registrirano je 20.000 novih malih proizvođača jakih alkoholnih pića, napominju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Prema podacima Carinske uprave, u četiri carinska ureda u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku registrirano je ukupno njih 43.253, od čega čak trećina na području Slavonije, njih više od 17 tisuća.

Blagi porast primjetan je i Istri. U Carinskom uredu Pula do listopada 2013. godine prijavljeno je ukupno 1.054 malih proizvođača jakog alkoholnog pića, 2014. godine 1.161 trošarinski obveznik kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, a 2015. godine 1.194 trošarinski obveznik. Na području mjesne nadležnosti Carinskog ureda Pula-Pola, trenutno je u registar trošarinskih obveznika upisano 1.182 malih proizvođača jakog alkoholnog pića, a temeljem članka 68. Zakona o trošarinama.

U HGK su uvjereni da je jedan od alata za jačanje konkurentnosti sektora proizvodnje jakih alkoholnih pića, što uključuje i rakije, zaštita zemljopisnog podrijetla naziva proizvoda.

- Uz postojeće zaštićene proizvode na razini EU, a to su hrvatska loza, hrvatska stara šljivovica, slavonska šljivovica, hrvatski pelinkovac, zadarski maraschino i hrvatska travarica, postoji prostor za proširenje zaštite zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića. Naši aduti su tradicija i autentičnost proizvoda, ističe pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić.

Na pitanje kako komentira istarske inicijative da se i istarsku rakiju (komovicu), medenicu, rudu i bisku koje se u narodu tretiraju kao ljekovite žestice i nazivaju medižijom, zaštiti oznakom izvornosti, Jurišić ističe da HGK podržava inicijative za zaštitom zemljopisnog podrijetla proizvoda jer to vidi kao alat za unapređenje konkurentnosti domaće proizvodnje.

Da bi zaštita četiri vrste domaće rakije dala poticaj povećanju proizvodnje, već godinama tvrde i u resornom županijskom odjelu gdje su završili specifikacije i čekaju da se definira nositelj koji će podnijeti zahtjev za zaštitu istarskih rakija.

- Čekamo na odgovor da li će Vinistra udruga vinara i vinogradara biti nositelj zaštite istarskih rakija ina nivou Istarske županije ili da idemo u osnivanje posebne udruge proizvođača rakija i jakih alkoholnih pića na bazi rakija, kaže pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović.

Specifikacije treba uputiti u Ministarstvo poljoprivrede za zaštitu na nacionalnoj razini. To je prvi korak, a drugi korak je zaštita na nivou Europe za što se zahtjev podnosi u roku od dva mjeseca od priznavanja na nacionalnoj razini.

Antolović kaže da se čeka da ministar poljoprivrede formira novi tim s kojim će se moći između ostalog usuglasiti novi pristup razvoju poljoprivrede gdje je među ostalim primarno rješavanje zemljišnog pitanja, potom raspisivanje novih kreditnih linija s osnivanjem razvojnih fondova ili Agrobanke, nadalje izgradnja sustava za navodnjavanje, aktivnosti na zaštiti autohtonih pasmina i revitalizaciji života u ruralnim prostorima, te konačno intenziviranje aktivnosti na zaštiti autohtonih proizvoda oznakama izvornosti i zaštite zemljopisnog podrijetla.

Povećanju proizvodnje, ponavlja Antolović, doprinijelo bi i smanjenje trošarine za najmanje 50 posto, čime bi se ona izjednačila sa trošarinama u susjednim zemljama, utrostručila bi se proizvodnja rakija jer se grožđani drop ne bi bacao na otpad već bi ga ljudi koristili kao sirovinu i proizvodnju autohtonih rakija na tradicionalan način, koje su prepoznatljive ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. - Time bismo sačuvali tradiciju i omogućili valorizaciju proizvoda na bazi rakije kao i regije, ističe Antolović.

- Da, iz perspektive proizvođača bilo bi poželjno da je trošarina niža. Finalna cijena proizvoda bila bi tada dostupnija za krajnjeg potrošača u Hrvatskoj, suglasni su u HGK, uz napomenu da uvozna rakija i domaća rakija plaćaju istu trošarinu u Hrvatskoj.

Dok istarski proizvođači priželjkuju barem 50 postotno smanjenje trošarina, podsjetimo da su istarski HDZ-ovci u svojim predizbornim prijedlozima bili još hrabriji. Potpredsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman ujedno drugi na listi HDZ-a za osmu izbornu jedinicu, koji je zajedno sa nositeljem liste Olegom Butkovićem, na prošlogodišnjoj humskoj smotri rakija predstavio istarske projekte, među kojima i zaštitu istarskih rakija, predstavio je i poseban letak tiskan za humsku smotru gdje je bilo navedeno su da se zalažu za tri puta manje trošarine po litri čistog alkohola u proizvodnji istarskih tradicionalnih rakija kao i za zaštitu istarskih tradicionalnih rakija (komovice, biske, medenice, travarice, likera od terana i malvazije).

Trošarina

Trošarina na rakiju se obračunava ovisno o obujmu prijavljenog kotla kao godišnji paušal od 100 kuna, odnosno 200 kuna za kotao veći od 100 litara. U iznos godišnjeg paušala uključena je i neoporeziva količina jakih alkoholnih pića od 20 litara čistog alkohola po kućanstvu što podrazumijeva 50 litara rakije od 16 gradi ili 40 posto alkohola. Ukoliko se ispeče veća količina, dodatno se obračunava i plaća puni iznos trošarine od 53 kune po litri čistog alkohola. Na ime paušala i trošarine u 2014. godini uplaćeno je više od 5,05 milijuna kuna u državni proračun, ističu iz HGK.

Intenziviranje proizvodnje i poticanje izvoza voćnih rakija, kako navode, dovelo je do ostvarenja deviznog priljeva u prvih devet mjeseci 2015. od 4,68 milijuna američkih dolara, u odnosu na uvoz u vrijednosti 2,6 milijuna dolara, što čini pozitivnu razliku od 2,06 milijuna dolara. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter