Zašticeni svjedok: Ja sam Massimo Moratto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razotkrivanje identiteta zašticenog svjedoka izazvalo je pravu konsternaciju i pobunu u redovima obrane u srijedu, drugog dana sudenja za otmicu Dina Marinkovica. Naime, svjedok pod pseudonimom Zoltan Varga se na sudenju odlucio predstaviti svojim pravim imenom - Massimo Moratto.

- Ne osjecam se sigurnim u prostoriji s tim osobama. U strahu sam za svoj život i bojim se tih ljudi. Želim svjedociti pod svojim pravim imenom, rijeci su zašticenog svjedoka koje su izlazile iz zvucnika u sudnici Županijskog suda u Puli u kojoj se pred vijecem kojim predsjeda sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžic trebalo nastaviti sudenje Mariju Gilgu (34) Mariju Sovi (42) i Daliboru Marovicu (33) za otmicu Puljanina Dina Marinkovica (38). Trenutak kasnije svjedok je dodao: "Ja sam Massimo Moratto".

- Ovo mi lici na podvalu državnog odvjetništva jer je u istrazi Moratto (37) ispitan i pod svojim i pod zašticenim imenom, kazao je Rajko Brankovic, branitelj Marija Sove, tražeci da se Moratta dovede i sasluša u sudnici, a ne da svjedoci putem videolinka iz druge sudske prostorije. Branitelj Dalibora Marovica Ivica Stanic smatra da bi moglo doci do problema ukoliko bi obrana predložila suocavanje Dina Marinkovica i Massima Moratta u sudnici.

Najžešce se ispitivanju Moratta usprotivio branitelj prvookrivljenog Marija Gilga, odvjetnik Milenko Ilic, koji je tražio da se kompletni istražni iskazi Massima Moratta i Zoltana Varge izdvoje iz spisa kao nezakoniti te da, ukoliko vijece odluci da se ovaj svjedok ispita, sudsko vijece donese pisano rješenje na koje ce se moci žaliti Vrhovnom sudu.



Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Josip Miletic kazao je pak da prijedlog obrane smatra neosnovanim i da državno odvjetništvo nikome ne podvaljuje.

- Svjedok je tijekom istrage tražio zaštitu i dobio ju je. Iskazivao je o cinjenicama o kojima može iskazivati kao Moratto, a kada je zatražio zaštitu dobio ju je i ispitan je pod pseudonimom, kazao je Miletic prepuštajuci sudu odluku o neposrednom ispitivanju ili ispitivanju svjedoka videolinkom.

Sudsko vijece je potom donijelo rješenje kojim odbija prijedloge svih branitelja te je odlucilo saslušati Moratta videolinkom jer Zakon o kaznenom postupku dopušta da se svjedoci mogu ispitati na taj nacin kada strahuju za svoj život.

- Iskazi su dani sukladno odredbama ZKP-a. Svjedok Moratto ispitan je kao ugroženi svjedok, a cinjenica da se radi o dva iskaza ne predstavlja nezakonit dokaz. Buduci da je na rješenje dopuštena žalba rasprava se odgada do odluke Vrhovnog suda kojemu ce biti proslijeden cijeli spis kako bi odlucio je li iskaz Moratta odnosno Varge zakonit dokaz, kazala je sutkinja Kujundžic te je raspravu odgodila za 16. prosinca. (M. KOŠTA)

Slucaj protiv Moratta i Marinkovica

Massimo Moratto i Dino Marinkovic su u drugom predmetu
optuženi da su 6. prosinca prošle godine bili sudionici okršaja u Šišanu, koji je kao i u slucaju Marinkoviceve otmice, završio ubojstvom i pokušajem ubojstva. Moratta se tereti da je u prekoracenju nužne obrane ubio Rijecanina Aleksandra Ausilija (39) te za pokušaj ubojstva Denisa Dukica (34) iz Pule te njegovo teško ozljedivanje. Marinkovic je pak optužen da je tom prilikom u Šišanu nanio Dukicu teške ozljede, dok je Dukic optužen za pokušaj razbojstva koje je kanio izvesti s ubijenim Ausilijem.


Podijeli: Facebook Twiter