Zašticen licki krumpir, varaždinsko zelje i zagorski puran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 11. studenog Hrvatska je bogatija za tri zašticena proizvoda - licki krumpir, varaždinsko zelje i meso zagorskog purana. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odobrilo je registraciju zašticene oznake zemljopisnog podrijetla za te proizvode, odnosno u slucaju varaždinskog zelja oznaku izvornosti, a odluka Ministarstva u utorak je objavljena u Narodnim novinama.

Zahtjev za zaštitu lickog krumpira predala je još u srpnju udruga njegovih proizvodaca iz Gospica. Za varaždinsko zelje zahtjev je predala udruga proizvodaca povrca i voca "Zeljari" iz opcine Vidovec, dok je zaštitu zemljopisnog podrijetla mesa zagorskog purana tražila krapinska Poljoprivredna zadruga "Puran zagorskih brega". Svi drugi proizvodaci imali su tri mjeseca za eventualne prigovore. S obzirom da je taj rok prošao, spomenutim proizvodima odobrena je nacionalna zaštita.

Iako Hrvatska još nije clanica Europske unije, nakon registracije na nacionalnoj razini proizvodaci zašticenih proizvoda, ako to žele, mogu zatražiti registraciju i na razini Unije. Ako, pak, Hrvatska 1. srpnja 2013. godine, kako je planirano, pristupi Europskoj uniji, nacionalna zaštita za ove proizvode vrijedit ce i dalje u prijelaznom razdoblju od godine dana. U tom razdoblju proizvodaci moraju ponovno predati zahtjev za registraciju u Bruxellesu.

Kako nam je objašnjeno u Ministarstvu poljoprivrede, u okvirima EU-a nacionalna registracija ostaje važeca, ali samo u nacionalnim okvirima, sve do donošenja konacne odluke na razini EU-a. Ako zahtjev bude odbijen, proizvodima se automatski ukida i nacionalna zaštita. No, ako bude prihvacen, registrirani naziv proizvoda bit ce zašticen na podrucju cijele Europske unije. (I. F./NL)


Podijeli: Facebook Twiter