Zastave SRP-a nepoželjne u Rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Socijalisticka radnicka partija u cetvrtak je upozorila da je na jucerašnjem velikom radnickom skupu u Rijeci, na koji se odazvala u znak solidarne i klasne podrške radnicima, na zahtjev organizatora morala skloniti svoje zastave s komunistickim simbolima.

Zamjenik predsjednika SRP-a Vladimir Kapuralin veli da je takav zahtjev, koji je prema tvrdnjama službenih osoba došao od samog sindikalnog vode 3. Maja Jurja Šoljica, van svake pameti.

- Nezamislivo je da na jednom protestnom skupu radnika organizatorima budu nepoželjni simboli radnicke partije... Odbijamo eventualne spekulacije o mogucem uznemiravanju jer su okupljeni gradani pokazali vidno zanimanje za naše parole i s odobravanjem su nam prilazili, kazao je Kapuralin na konferenciji za novinare. Tvrdnje sindikata da se distanciraju od politickih subjekata, pogotovo klasno orijentiranih, ocjenjuje kao nemogucnost sagledavanja problema u cjelini ili odsustvo volje za njegovo rješavanje.



- Postavljamo otvoreno pitanje Šoljicu, ali i ostalim dobro "uhljebljenim" sindikalnim vodama, je li prisustvo clanova SRP-a i njihovih obilježja nepoželjno. Mi smo svjesni da nekim partijama na ovakvim okupljanima nije mjesto, ali ako je nekome mjesto onda je to svakako SRP-u, smatra Kapuralin.

U SRP-u isticu da na skupu nisu izrecene najvažnije cinjenice: da rješenja koja radnici i sindikati traže nisu moguca u okvirima sadašnjeg kapitalistickog sistema u kojem profit predstavlja osnovno mjerilo vrijednosti covjeka.

Ovo nije prvi puta da se od SRP-a traži da makne svoja obilježja. Na Prvomajskoj proslavi u Puli 2008. takoder je zatraženo da sklone zastavu, a godinu dana kasnije dva su clana SRP-a cak i privedena zbog držanja crvene zastavu SKJ s otisnutim srpom, cekicem i zvijezdom. U meduvremenu je donesena prvostupanjska presuda po kojoj su clanovi SRP-a proglašeni krivima te su kažnjeni s po 900 kuna svaki.


Podijeli: Facebook Twiter