"Zastave" kao gola hrvatska stvarnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Performans "Zastave" Ivane Peranic iz produkcije rijeckog Teatra Rubikon otvorio je predzadnju vecer 16. PUF-a - Medunarodnog kazališnog festivala.

Peranic, kazališna umjetnica koja vec neko vrijeme živi na relaciji Rijeka - London, u "Zastavama" tematizira "rat kao konstantu hrvatskog naroda, ljudske povijesti i ljudskog uma. Reakcija je na njegovu suludost, surovost i u konacnici besmislenost. Obracun je s vlastitim vremenom prevedenim u i nakon jednog rata koji je opustošio prostore, mjesta i ljudske živote".

Projekt, za koji Peranic potpisuje koncept, koreografiju i izvedbu, ovaj je put bio smješten u unutarnje, "golo" dvorište Rojca. Pravokutni prostor umjetnicke igre odijeljen je crvenom vrpcom od publike, koja ulaznicu, po cijeni od jedne kune, placa novcicima od pet lipa.

Performerica na pocetku, poput Slobode s Delacroixove slike "Sloboda vodi narod", stoji na brašnastoj podlozi u dugoj crvenoj haljini, s crnom zastavom upotpunjenom i crnim florom. Kroz 35-minutni simbolima bogat, konceptualno zaokružen performans umjetnica mimikom i rijecju (uz ostalo, recitira ulomke iz Krležnih "Zastava") ogoljuje hrvatsku stvarnost, a na koncu i sebe samu.

Odlicno su u toj "kazališno opustošenoj strukturi" riješeni svjetlo i zvuk. Nadomak "scene" dva su automobila: iz jednog ce se na pocetku puštati glazba, iz drugog na kraju - svjetlo.

Dramaturgiju "Zastava" potpisuje Zvonimir Peranic, kostimografkinja je Puljanka Kristina Nefat, autor glazbe je Enver Krivac, a scenografija je djelo Tomislava Curkovica i Ivane Peranic.

U nastavku veceri u INK-u Pula predstavili su se domacini i suorganizatori PUF-a - Kazalište Dr. Inat. Uprizorena je njihova najnovija predstava "Ženom neka se zove", u režiji Branka Sušca. U predstavi, premijerno izvedenoj u Francuskoj u travnju, a potom i u Puli, igraju Sabina Alicic, Petra Rajh i Irena Bockai, a po njihovim pricama je i nastala "Ženom neka se zove".


Podijeli: Facebook Twiter