Zastara za trihinelozu u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Punih osam godina proteklo je od izbijanja jedne od najvecih epidemija u Istri uzrokovanih ljudskim nemarom, no na taj slucaj trihineloze još nije stavljena tocka.

Medu oko 150 oboljelih bilo je cak 57 Buzecana, a jedan od njih, Mario Cerovac iz Mažinjice, javio nam se potaknut ovotjednim napisima o navodnim prijetnjama upucenim istarskim mesarima.

Prijetnje su navodno stigle nakon što je u Jutarnjem listu objavljena izjava da je neka mesna industrija iz BiH (još daleke 1993. godine) tjerala mesara da kupi nekvalitetno uvozno meso s potvrdom o zdravstvenoj ispravnosti, iako je ono bilo zaraženo trihinelom.

Cerovceva je poruka ministru poljoprivrede Petru Cobankovicu i premijerki Jadranki Kosor je da dodu u Istru i razgovaraju s Istranima koji su 2002. godine oboljeli od trihineloze, iako su zaražene mesne preradevine kupili u trgovini.

- Ministar Cobankovic izjavio je da Hrvatska ima jako dobru kontrolu mesne industrije, a ne zna da se borimo s inspektorima u Istri, koje nije briga za zdravstveno stanje hrvatskih državljana, izjavio je Cerovac.

Mario Cerovac iz Amerike se vratio u svibnju 2002. godine, a nekoliko mjeseci kasnije zarazio se trihinelom te je zajedno s ostalim Buzecanima u listopadu 2002. hospitaliziran u rijeckom KBC-u sa simptomima po život opasne zaraze Trichinellom spiralis, nametnikom iz svinjskog mesa.

Jedni su se razboljeli od kobasica koje su kupili u buzetskom marketu, dok su nam drugi tada rekli da su jeli iskljucivo pancetu i kuhanu šunku. Cerovac je angažirao odvjetnika i podnio tužbu, no citav je slucaj poprimio cudne konotacije i tužba je, kaže, otišla u zastaru.

Cerovac sumnja na korupciju u nekim sudskim i inspekcijskim krugovima. - Nisam dobio ni kune odštete, rekli su mi da je sve zastarjelo. Preostaje mi samo ici u Den Haag ili Strasbourg i tužiti hrvatsku državu, rekao nam je. (G. CALIC ŠVERKO)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter