Zastara pomilovala divlje betoniranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se, po tko zna koji put, na umaškom Gradskom vijecu podignula prašina zbog uzurpacije pomorskog dobra u Crvenom Vrhu pored Savudrije, tocnije u naseljima Laura Istok, Zapad i Riva, propisana procedura pokrenuta je tek nakon intervencije novinara, odnosno okretanja nekoliko telefonskih brojeva. Da stvar bude još više poražavajuca, premda je obala u dužini od gotovo dva kilometra na nizu mjesta izbetonirana i izgradeni su nelegalni molovi, platoi za suncanje, stepenice i izvlacilišta za barke, prekršajni se postupci sada ne mogu pokrenuti zbog - zastare! Naime, to je izgradeno prije više od deset godina.

Takav smo odgovor dobili od glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marine Halužan nakon inspekcijskog nadzora obavljenog u ponedjeljak, 7. rujna. Zapisnik tog pregleda bit ce proslijeden Opcinskom državnom odvjetništvu u Bujama i gradevinskoj inspekciji u Pazinu, koja je nadležna za uklanjanje bespravno izgradenih objekata na pomorskom dobru.

U odgovoru glasnogovornice Halužan piše da su na teren izašli inspektor pomorskog dobra Lucke kapetanije Pula Zdenko Mihaljevic, kapetan Lucke ispostave Umag Miljenko Gašparini i procelnica umaškog Odjela za komunalne djelatnosti Vida Ferlin. Obavili su inspekcijski pregled obale ispred naselja Riva i Laura kod Crvenog Vrha.

"Na tom podrucju granica pomorskog dobra nije utvrdena. Konstatirano je da je obala u dužini od oko 1.800 metara gotovo cijela izbetonirana, izgradeni su molovi, platoi, stepenice za prilaz moru te jedan bazen, neposredno pored mora. Vidljivo je da su gradevinski radovi obavljeni prije više od deset godina, a prema saznanjima dobivenim od domaceg stanovništva, prva betoniranja su pocela prije najmanje 30-40 godina. Ocigledno je da su svi radovi izvedeni bez potrebnih dozvola, odnosno bez koncesija. Najbliže ogradene parcele, ograde i stambeni objekti nalaze se na udaljenosti od najmanje 10 do 15 metara od mora te se ne nalaze na pomorskom dobru. Ne postoje izgradene ograde vertikalno prema moru te je pomorsko dobro dostupno u cijeloj dužini svim gradanima. Istina, obala je na nekim mjestima strma i nepristupacna, ali pomorsko dobro nije presjeceno ogradama. Pitanje prilaza moru s ulice, koja je paralelna s obalom, nije pitanje koje je u nadležnosti Lucke kapetanije, vec je problem planiranja izgradnje naselja. No, napominjemo da postoji nekoliko takvih uskih putova do plaže, svakih 300 do 400 metara na cijeloj dužini obale", zakljucila je Marina Halužan.

Na potezu je sada gradevinska inspekcija.


Podijeli: Facebook Twiter