Zastao akcijski plan za turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok hotelijeri grcaju u problemima, koji su iz godine u godinu sve veci, a neki od njih pokušavaju naci kupca za svoje visokokategorizirane objekte, ambiciozno donesen akcijski plan hrvatskog turizma za 2009. i 2010. gotovo se i ne provodi.

Od 15 mjera koje su se trebale provesti do sredine prošle godine nije realizirana niti polovica, a dvije mjere preostale za ovu godinu nisu ni taknute. Nažalost, iz Ministarstva turizma niti nakon tjedan dana nismo dobili obrazloženje zastoja u provodenju akcijskog plana, a u isto vrijeme hotelijeri nastoje na sve moguce nacine izaci iz nezavidne situacije.

Pomoc se traži i od medunarodnih organizacija, pa je i predsjednik asocijacije International Hotel&Restaurant Ghassan Aidi porucio da valja sniziti PDV na ugostiteljske usluge jer je postojeca stopa izrazito nekonkurentna u odnosu na ostale mediteranske zemlje.

U razgovoru s hotelijerima saznajemo da su iz dosad provedene mjere koje nemaju snažniji efekt na poslovanje, poput ukidanja viznog režima za neke zemlje, zatim djelomicno smanjenje izdataka za ZAMP, preporuka školama da maturalna i ostala putovanja ostvaruju u Hrvatskoj, besplatan ulazak u muzeje i preporuka privatnom sektoru u vezi s politikom cijena «vrijednost za novac».

Poceo se provoditi program «Postanite ambasador hrvatskog turizma», a neke jedinice lokalne samouprave snizile su hotelijerima naknadu za spomenicku rentu. Ono što hotelijeri priželjkuju je, prije svega, smanjenje izdataka vezanih uz komunalnu naknadu, komunalni doprinos i spomenicku rentu te smanjenje izdataka za koncesijske naknade za pomorsko dobro. Isto tako, nije ni formiran fond za turizam - koji ceka donošenje zakona o turistickom zemljištu, a moguce promjene fiskalne politike prema turizmu ne treba ni spominjati.

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu osnovat ce krovnu turisticku udrugu i još na taj nacin, zajednicki sa svim turistickim subjektima, pokušati stvoriti pritisak na Vladu da bi se napokon pocele donositi mjere koje ce olakšati poslovanje nositeljima hrvatskog turizma.


Podijeli: Facebook Twiter