Zasopimo na organic u Gracišcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove ce se nedjelje u 16 sati na gracaškom placu održati 17. susret sviraca na usnim harmonikama "Zasopimo na organic", najavljeno je na konferenciji za novinare u opcinskom Špitalu.

- Nadamo se lijepom vremenu, samo da nam se ne ponovi prolom oblaka kao lani, kazao je gracaški nacelnik Ivan Mijandrušic i dosao da ce se u tom slucaju manifestacija održati u Špitalu.

Na nedjeljnom susretu nastupit ce najpoznatiji slovenski svirac na usnoj harmonici Vladimir Hrovat te ansambl Sorarmonica iz KUD-a Oton Župancic iz Sore, brojni sviraci sa slovenske manifestacije "Ah, te orglice", tinjanska Kumpanija kosirici, ali i sve popularnija etno skupina Šcike iz obližnjeg Picna.

- Dosad se prijavilo oko 50 izvodaca, a kako se sudionici mogu prijaviti i prije samog susreta, ocekujemo da ce nastupiti 70-ak sviraca na usnim harmonikama, a zajedno s pratecim glazbenicima na bajsu, harmonici i triještini ocekujemo više od stotinu izvodaca, kazao je Daniele Pernic. Njegov je pokojni otac Renato Pernic osnovao ovu sada vec tradicionalnu manifestaciju.

Posjetitelje ocekuju polke, mazurke i valceri, dalmatinske i talijanske pjesme, kao i blues, najavio je Pernic. Dodao je da ce nastupiti brojni debitanati, te ce se dodijeliti tri priznanja sviracima na usnim harmonikama za jubilarni 15. nastup te cetiri priznanja za 10. nastup na susretu.

Na manifestaciji "Zasopimo na organic" u proteklih je 17 godina nastupilo cak 170 izvodaca te je njome vracen sjaj malom instrumentu koji je gotovo bio zaboravljen, nastavio je Pernic. Napomenuo je da ce i oni koji nemaju, a htjeli bi nabaviti ovaj simpaticni instrument, u Gracišcu doci na svoje.

Susret organizira Opcina Gracišce uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Istarske županije. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter