"Zasopimo na organić" postao punoljetan

Prepuna općinska zgrada u Gračišću
Prepuna općinska zgrada u Gračišću

Susret svirača na usnim harmonikama "Zasopimo na organić", održan u nedjelju u općinskoj zgradi nasuprot gračaškoj župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Kresencija, poznatijoj pod imenom Špital, postao je punoljetan - kontinuirano se održava već 18 godina.

Nažalost, nestabilno vrijeme, koje se doduše kasnije proljepšalo, natjeralo je organizatore da susret premjeste s gračaškog placa pod otvorenim nebom u zatvoreni prostor, koji je mogao zaprimiti tek dio pridošle publike, dok su se ostali smjestili izvan zgrade ili prošetali obnovljenim ulicama.

U manifestaciji, koja je potrajala više od tri sata, nastupilo je 80-ak izvođača. Susret su otvorili Miloš i Katja Pernić iz Pazina, otac i kći, koji su izveli "Staru polku"; Milošu je usto dodijeljena jubilarna nagrada za deseti nastup na susretu. Istu nagradu dobili su Anton Širol i Marija Ziherl.

Ecio Pauletić iz Pule i Klaudio Franković iz Velih Golji za svirku su odabrali "Mix canzoni d'una volta", a solo izvedbe imali su Miloš Prodan iz slovenskog Ankarana s pjesmom "Angela ne budi tužna", Miliana Tuševljak iz Lovrana sa skladbom "Štenta daj daj", Petar Škuflić "Valcer", Josip Jurkota iz Žminja svirao je "Polku", kao i Roberto Modrušan, Josip Počekaj iz Buzeta pjesmu "Jas iman tako srčno napako" i Klaudio Valković iz Pule "Stone Fox Chase".

Branko Malić iz Pule izveo je "Potpourri dalmatinskih pjesama", Zoran Milošević iz Pule starogradsku pjesmu "Volga i potpuri", Predrag Ljuna iz Labina "Labinjonski country blues", Klaudio Gržetić iz Pazina "Rozalinu", Josip Putinja iz Levini "Sve ptičice", Mario Kontešić iz Orihi "Mirno spavaj ružo moja", a Anđelo Rušnjak iz Novigrada "Barkajol".

Vinko Zidarić iz Lindara ponudio je publici "Ja pa pojden na gorenjsko", Jean Pierre pjesmu iz filma "Kum", Nevio Ban iz Bijažići "Mnogo značiš za moj život draga", Lučano Kliman "Balun", Francesco Belussi iz Poreča "Mama Huanita", Drago Matoković "Sve još miriše na nju", Daniel Vitasović "Staru polku", Vanja Marić "Balun", a 12-godišnji Andrej Aničić iz Jakomići "Šete paši".

Najstariji sudionik bio je 87-godišnji Jakov Bastijanić iz Vineža, koji je publici zasvirao "Labinski balon", dok je njegov unuk Danijel Bastijanić odsvirao "Gdje si majko da me budiš".

Devetero mladih svirača na usnim harmonikama iz Kumpanije kosirići odsviralo je "West polku", a najmlađe među njima bile su 9-godišnje Sara Bernek i Dajana Milohanić. Duo Drago Draguzet i Mauricio Mirković odsvirao je "Balun", duo Klaudio Radizlović i Josip Pino Pucer "Mami ej mami", svirao je i duo Dante i Anita Marušić iz Momjana, duo Domagoj Krišković i Martin Klarić izveo je "Oj Suzana", duo Elio Sirotić i Josip Krajcar "Tužna je nedjelja", duo Edo i Marin Širol "Polku", trio Ante Randić, Tomislav Čandrlić i Damir Hodanić iz Kraljevice odsvirali su "Merikansku", trio Franjo Marjančević, Martin Klarić i Katja Raucher iz Rijeke "Blues", "Trio zbunjeni" Jovo Ačimović, Lučano Kliman i Zlatko Lovrinić "Ljubav nas veže i spaja", trio Ivan Žagrić, Petar Brgić i Milan Milotić pjesmu "Barba tone", a kvartet Noel Šuran, Vinko Zidarić te Milan i Marija Kranjčić "Tradicijski mix".

Prvi su put na susretu nastupili Hans Penzoldt iz njemačkog Kemptena te Josip Marcan iz Pule.

Susret je utemeljio pokojni Renato Pernić, a vodili su ga Vladimir Pernić i Melita Gržić Pincin. Za organizacijski se dio, kao i inače, brinuo Daniele Pernić. Kao gosti susreta nastupili su ansambl Sorarmonica iz KUD-a "Oton Župančič" iz Sore, glazbena sekcija Kulturnog društva Mihaelov sejem Mengeš, glazbenici s festivala Ah te orglice u Mokronogu u susjednoj Sloveniji.

Susret organizira Općina Gračišće uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Istarske županije. (piše i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter