Zasopimo na organić na gračaškom Placu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po 22. put će se u nedjelju na gračaškom placu svirati organići, najavio je na konferenciji za novinare gračaški načelnik Ivan Mijandrušić, dodavši da se manifestacija koja počinje u 16 sati tradicionalno održava "svake treće nedilje u misecu maju". Na susretu svirača na usnim harmonikama najavljeno je 50-ak svirača iz svih krajeva Istre, ali i gostiju iz Zadra i slovenske općine pobratima Mokronog-Trebelno. Ove će godine nastupiti šest svirača jubilaraca, pet njih na festivalu su deseti put, a jednom je ovo čak 20. nastup u Gračišću. Za vjernost će biti nagrađeni novim organićem.

Suorganizator Daniele Pernić kaže da će ove godine nastupiti i dva debitanta iz Italije i Slovenije te da je tijekom protekla dva desetljeća gračkim placom prošlo 200-tinjak svirača usnih harmonika. Osim solističkih nastupa na organiću (bit će i autorskih pjesama), na susretu će se moći čuti drugi tradicijski instrumenti kao što su bajs, vijulin, roženice i gitara. Na prodajnim štandovima moći će se nabaviti usne harmonike kojih u posljednje vrijeme ima sve manje na tržištu.

Još je rano za najave, ali organizatori će za srebrni jubilej manifestacije, za tri godine, dakle 2020. godine, u suradnji s polaznicima svih hrvatskih glazbenih škola pokušati rušiti Guinnessov rekord u broju sviraču na usnim harmonikama koji zasad drži Washington s 1.760 organića. Inače, u nedjelju se očekuje lijepo vrijeme, a susret će potrajati do otprilike 19 sati. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter