Zasjale Natalie Portman i Jessica Alba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekonomska kriza nije zaobišla ni ovogodišnju Mostru. Na terenu gdje bi se vec sljedece godine trebao uzdizati novi Palazo del Cinema, s cetiri filmske dvorane, ove godine je samo velika rupa, a kada ce se nastaviti radovi nije poznato.

I otvorenje festivala prošlo je vrlo mizerno. Na Lidu se pojavila talijanska krema na celu s predsjednikom Napolitanom, no umjesto svecane vecere morali su se zadovoljiti samo s malo raskošnijim švedskim stolom, a ni filmske zvijezde koje su vec pocele pristizati na Lido nisu baš pohrlile da dolaskom bar malo uvelicaju ovo druženje.

No, ako se zanemare ovi popratni nevažni dogadaji vezani uz filmski festival, može se reci da je film «Crni labud» koji je otvorio ovogodišnju Mostru izuzetno remek-djelo. Film je režirao Darren Aronofsky, koji je prije dvije godine otišao iz Venecije sa Zlatnim lavom koji je osvojio za film «Hrvac».



Dok je tada bio zvijezda na zatvaranju festivala u društvu pomalo ofucanog Mickyja Rourkea, ove je godine zvijezda samog otvorenja, a društvo mu je pravila Natalie Portman, koja je ostvarila savršenu ulogu kao balerina podijeljene licnosti u ovom psihološkom, seksualno nabijenom trileru.

Na konferenciji za novinare Aronofsky je objasnio kako se ovaj film koji je smjestio u baletni svijet nadovezuje na film «Hrvac», jer su i hrvanje i balet fizicki vrlo zahtjevni, no naravno da obje price imaju razlicit i zaplet i stil. Glavni izvor za pricu bio je, naravno, balet "Labude jezero" i glazba Cajkovskog, dok je za psihološki zaplet poslužio i Dostojevski.

Usred svih tih Rusa našla se i Natalie Portman koja takoder ima ruske korijene. Ona i Aronofsky su se prvi put sreli još 2002. da bi razgovarali o ovom filmu, a nakon što je prihvatila ulogu, provela je sljedecih sedam godina trenirajuci kako bi uspjela doci u što bolju formu, koja joj je zaista bila potrebna za ovu ulogu.



Nakon «Crnog labuda» slijedila je presica za «Machete», najnoviji akcijski film Roberta Rodrigueza, a njegova pratilja bila je Jessica Alba. Dok je Roberto pricao o novom akcijskom junaku Machete i filmu koji je nastao ustvari od foršpana, Jessica je naveliko slavila redatelja.

- On je izuzetan redatelj, kompozitor, montažer, snimatelj i zna napisati prekrasne ženske uloge. I izvrsno kuha, tvrdi Alba.

Na Lidu se ovih prvih dana ocekivala i prelijepa Freida Pinto iz «Milijunaša s ulice» koja ima glavnu ulogu u filmu «Miral» Juliana Schnabela, prici o neprestanoj borbi Palestinaca i Židova ispricanoj kroz sudbine cetiri ženska lika. No, Julian Schnabel je, nažalost, prošao bez lijepe pratnje, svoje glavne glumice.


Podijeli: Facebook Twiter