Zašecerenim sokovima riskirate hipertenziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživaci Imperial Collegea u Londonu tvrde kako se osobe koje piju zašecerene sokove loše hrane, a u konacnici na taj nacin pridonose hipertenziji (stanju povišenog krvnog tlaka).

Oni su u studiju ukljucili gotovo 2.700 osoba starih izmedu 40 i 59 godina koje su vodile zapisnik o svemu što su pile i jele cetiri dana. Ispitanici su takoder ispunili detaljan upitnik o svom stilu života, zdravstvenim i društvenim faktorima koji bi mogli utjecati na krvožilno zdravlje te im je redovito mjeren tlak.

Strucnjaci su ustanovili kako su osobe koje su konzumirale više glukoze i fruktoze imale viši tlak – rijec je o zasladivacima koji se nalaze i visokofruktoznom kukuruznom sirupu.

Za svako slatko pice koje su ispitanici popili dnevno, krvni tlak je bio 1,6 milimetara žive viši, tj. 0,8 milimetara žive viši kada je u pitanju dijastolicki tlak.

"Rezultati upucuju na još jednu mogucu intervenciju kako bi se smanjio krvni tlak. Pružaju potporu preporukama za smanjenje unosa zašecerenih sokova, ali i dodatnih šecera i soli kako bi se snizio tlak i poboljšalo krvožilno zdravlje", objasnio je dr. Paul Elliott, profesor na Odsjeku epidemiologije spomenutog koledža.

Istraživacima nije u potpunosti jasno na koji nacin slatki sokovi povisuju tlak, no smatraju da je moguce zadržavanje soli li viša razina mokracne kiseline u krvi koji vode nižoj razini dušikovog oksida – on opušta i proširuje krvne žile. Moguce je da zasladivaci pojacavaju aktivnost simpatickog živcanog sustava koji kontrolira ritam kucanja srca i krvni tlak.


Podijeli: Facebook Twiter