Zasađeno devet zimzelenih magnolija

Novi drvored zimzelenih magnolija u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Novi drvored zimzelenih magnolija u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Pazin je dobio novi drvored. Na dijelu ulice 25. rujna i Trgu slobode zasađeno je devet stabla zimzelene magnolije (magnolia grandiflora). Prije magnolija ovaj su drvored činila stabla javora. Javore su proteklog tjedna izvadili djelatnici pazinske "Usluge", a u rupe iz kojih su izvađeni, zasadili su magnolije.

Drvored javora bio je zasađen u travnju 1996. u sklopu projekta uređenja Trga slobode. U to je vrijeme srušen drvored od devet stabala, uglavnom lipe i jasena, koji se protezo uz ondašnju najprometniju gradsku ulicu 25. rujna, dijeleći je od tadašnjeg Trga oslobođenja, koji je godinama služio i kao autobusni kolodvor. Na mjestu lipa i jasenova zasađeno je devet sadnica javora, za koje je ocijenjeno kako su najpogodniji za ovaj prostr. Nažalost, javori su se ubrzo nakon sadnje počeli sušiti, stoga je odlučeno da se na mjesta javora, koji se nikad do kraja nisu "primili" u ovaj prostor, zasadi zimzelena magnolija, koja je zbog kraćeg korijena mnogo pogodnija za ovakve terene i prostore.

Tako je Pazin dobio novi drvored, a na Pazincima je sada da ga čuvaju. Bila bi šteta da neodgovorni pojedinci, vođeni samo njima znanim razlozima, oštete, polome ili na bilo koji način unište ove lijepe biljke, kao što su to učinili u Šatalištu Pazinske gimnazije, školskom parku i parkiralištu Spomen doma. Biljkama je potrebno dugo vremena da stasaju, a kad narastu pružaju sjenu za ljetnih sparina, ali i uljepšavaju i oplemenjuju prostor. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter